ΕΛΛΑΔΑ

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Άρον - άρον σε lockdown αν δεν εμβολιάσουμε ακόμα 2 εκατ. πολίτες

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Άρον - άρον σε lockdown αν δεν εμβολιάσουμε ακόμα 2 εκατ. πολίτες
ΙΝΤΙΜΕ

Γεμίζουν ξανά οι ΜΕΘ λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα - «Καμπανάκι» τoυ διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Γιώργου Μπουλμπασάκου για την κατάσταση στο ΕΣΥ - Πόσοι Έλληνες πρέπει να εμβολιαστούν για να χτίσουμε τείχος ανοσίας - Τι περιμένουμε το φθινόπωρο

Για άμεση ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών ενόψει του Φθινοπώρου έκανε λόγο μιλώντας στο Newsbomb.gr o διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος .

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή το σύστημα υγείας πιέζεται ξανά λόγω της με μεγάλης διασποράς του κορονοϊού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κλινική Covid του Ευαγγελσιμού με 84 κρεβάτια παρουσιάζει πληρότητα και πρόκειται να προστεθούν ακόμα 50 κρεβάτια.

Ο κ. Μπουλμασάκος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το τι θα συμβεί σε 2 με 3 εβδομάδες από τώρα που θα έχουν επιστρέψει και οι τελευταίοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν έχουμε εμβολιάσει ακόμα 2 εκατ. συμπολίτες μας τότε όσο και αν η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει lockdown θα αναγκαστεί να το κάνει άρον – άρον.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπου Γώγου, στη διάρκεια της χθεσινής (19/8) ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

«Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας», ενώ πρόσθεσε ότι στη χώρα, η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%.

«Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια προχτες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας», ανέφερε ο καθηγητής.

Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.

«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%» τόνισε και προειδοποίησε: «Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

«Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, που το έχετε ακούσει και συζητείται πολύ τελευταία, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%. Και λιγότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 57%», είπε ο κ. Γώγος.

Στα ύψη η θετικότητα

Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερα. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

  • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
  • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
  • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
  • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
  • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
  • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
  • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
  • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
  • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν - Στις 19:30