ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιωτικές τροποποιήσεις για το ωράριο των βενζινάδικων

Βελτιωτικές τροποποιήσεις για το ωράριο των βενζινάδικων

Βελτιωτικές τροποποιήσεις στην προωθούμενη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων υγρών καυσίμων κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.

Κύρια σημεία των αλλαγών είναι η κατάρτιση πινάκων από κάθε περιφέρεια για τα πρατήρια που θα λειτουργούν υποχρεωτικά εκ περιτροπής τη νύχτα, εφόσον οι αυτόματοι πωλητές δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις μειώνονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα για την μη τήρηση των διατάξεων περί της απελευθέρωσης του ωραρίου των πρατηρίων υγρών καυσίμων στα 5.000 ευρώ (σ.σ. με την αρχική διατύπωση τα πρόστιμα κυμαίνονταν από 15.000 έως 20.000 ευρώ).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε και τροποποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες αποσυνδέεται η αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, από τα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ και η αναπροσαρμογή συνδέεται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους ώστε να αντικατοπτρίζεται η πραγματική απώλεια σε όρους αγοραστικής δύναμης. Μάλιστα, οι τιμές θα αυξάνονται ενιαία κατ΄ έτος σε ποσοστό 50% (με την αρχική διατύπωση το ποσοστό αυτό ήταν 25%) επί του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί σε 3.500 στρέμματα στην Πεντέλη

Στην αποψινή συνεδρίαση έγιναν αναφορές στην τροπολογία των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κ.κ. Γιώργου Χαραλαμπόπουλου και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε 3.500 στρέμματα στην Πεντέλη από την Εκκλησία της Ελλάδος αφού προηγουμένως αναδασωθούν 20.000 στρέμματα και αφού υπογραφεί σχετική σύμβαση ανάμεσα στην Εκκλησία και το Ελληνικό Δημόσιο. Η τροπολογία προέβλεπε ότι το οικονομικό όφελος από το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη θα κατευθυνόταν στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας.

«Επειδή ήμουν ένας εκ των δύο που υπέγραψα την πρόταση του αρχιεπισκόπου για την ανάπτυξη επένδυσης στο Πεντελικό όρος και υπάρχουν δημοσιογράφοι που γράφουν ότι θέλουνε, πρέπει να υπάρξει απάντηση για την τύχη της τροπολογίας από την κυβέρνηση», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μία γενναία αναδάσωση στην Πεντέλη που σήμερα έχει γίνει βορά σε κάθε είδους συμφέροντα. «Με την τροπολογία που καταθέσαμε, δεν ακουμπάμε καθόλου το ιδιοκτησιακό αλλά λέμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναδασώσει ένα σημαντικό κομμάτι του ορεινού όγκου για να υπάρξει περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην προτεινόμενη επένδυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού. Επειδή όμως σέβομαι τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δέχομαι ότι το θέμα δεν έχει ωριμάσει. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για το ιδιοκτησιακό και να δούμε τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές ώστε σε ευθέτερο χρόνο να προχωρήσει ένα έργο που θα είναι ωφέλιμο», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Η Εκκλησία με την τροπολογία γίνεται όχημα άπληστων επιχειρηματικών συμφερόντων»

Την απόσυρση άμεσα της κατάπτυσης, όπως χαρακτηρίζει, τροπολογίας ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «η αναδάσωση πρέπει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας» και ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας, με την τροπολογία, γίνεται όχημα άπληστων επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Το Βατοπέδι ήταν μέγα σκάνδαλο και εδώ με την τροπολογία της Πεντέλης θίγεται το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα συνειδητά», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και υπογράμμισε ότι την αναδάσωση πρέπει να την αναλαμβάνει το Κράτος χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη και απαράδεκτη την τροπολογία για την Πεντέλη και τονίζοντας ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι για ξεπούλημα.