ΕΛΛΑΔΑ

Εκπνέει 1η Σεπτεμβρίου η διορία για ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Ποιες ομάδες θα λάβουν 3η δόση

Εκπνέει 1η Σεπτεμβρίου η διορία για ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Ποιες ομάδες θα λάβουν 3η δόση
Intime News

Εμβόλια: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τίθενται σε αναστολή όσοι υγειονομικοί -τόσο σε δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα- δεν συμμορφωθούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Επτά ευπαθείς ομάδες θα λαμβάνουν και τρίτη δόση εμβολίου

Ένα βήμα παρακάτω πηγαίνει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της κυβέρνησης, από την πρώτη Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί πρεμιέρα θα κάνει η πλατφόρμα για την συμπληρωματική τρίτη δόση θωράκισης απέναντι στον κορονοϊό, η οποία θα αφορά γι' αρχή επτά ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Την ίδια ημέρα παράλληλα εκπνέει και η διορία που είχαν οι υγειονομικοί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, με όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο θα βγαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Η απόφαση για την ανάκληση αδειών στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, επισημοποιήθηκε με το έγγραφο που απέστειλαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Όπως έχει γίνει γνωστό ανάμεσα στα 220.000 νέα ραντεβού που έχουν κλειστεί στην πλατφόρμα του εμβολίου οι 8.000 αφορούν υγειονομικούς που θέλησαν να εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα.

«Η αναστολή θα εφαρμοστεί»

Ξεκάθαρος για το θέμα της αναστολής είχε εμφανιστεί πριν από μερικές ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος υπογράμμισε ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, «θα εφαρμοστεί».

Παράλληλα εξήγησε ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση.

Υπάρχει, είπε, και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά, ενώ τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν κυρώσεις διότι οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

Οι ευπαθείς ομάδες που θα λάβουν την 3η δόση

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν και 3η δόση του εμβολίου, ώστε να αυξήσουν το ποσοστό κάλυψής τους έναντι του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η 3η δόση θα γίνει αποκλειστικά με εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna). Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού, η 3η δόση θα πραγματοποιείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη 2η. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες που συγκαταλέγονται σε ευπαθή ομάδα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν άμεσα να κλείσουν ραντεβούν και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες
  • Άτομα με HIV λοίμωξη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.