ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Ακόμη ένας ασθενής αρνήθηκε να διασωληνωθεί - Θα έχουμε κι άλλα περιστατικά

άρνηση ασθενούς με κορονοϊό να διασωληνωθεί
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στο Newsbomb.gr, για το νέο περιστατικό άρνηση ασθενούς με κορονοϊό να διασωληνωθεί
AP

Για το νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς με κορονοϊό, να διασωληνωθεί, το οποίο σημειώθηκε την Παρασκευή (3/9) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μίλησε στο Newsbomb.gr, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. 

Έπειτα από το θάνατο της 57χρονης αρνήτριας με κορονοϊό, είχαμε νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς, αλλά και των συγγενών του να διασωληνωθεί, το οποίο καταγράφηκε την Παρασκευή (3/9) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Για το νέο περιστατικό άρνησης, μίλησε στο Newsbomb.gr, η ίδια λέγοντας πως, «οι γιατροί δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν με την ασθενή, υπήρχε άρνηση τόσο από την ίδια όσο και από τους συγγενείς της, στο να διασωληνωθεί. Θα δούμε κι άλλα τέτοια περιστατικά, διότι υπάρχουν αρκετοί που δεν πιστεύουν στον κορονοϊό. Οι γιατροί έπραξαν πολύ σωστά. Ειδοποίησαν τον εισαγγελέα και αυτός έδωσε εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Ήταν η σωστή κίνηση στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Καπραβέλος: Tο 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ επιζούν

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορονοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο. «Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.

Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν επιμείνουν, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.

«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις προβληματίζουν πάρα πολύ, καθώς πολλές από αυτές έχουν πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα και φέρνουν σε μια μικρή αχρήστευση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυπαρισσία: Ψυχρός ο Ρουμάνος σύντροφος της 42χρονης - Υποστηρίζει πως άλλοι έκαναν το έγκλημα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί γέμισαν οι ελληνικές θάλασσες με μέδουσες;

Βασίλης Τσεκούρας στο Newsbomb.gr: Γεννήθηκα δεύτερη φορά από... θαύμα