ΕΛΛΑΔΑ

Λουκίδης στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα κάνουν 3η δόση μετά τους ανοσοκατεσταλμένους – Κρίσιμος Οκτώβρης

Λουκίδης στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα κάνουν 3η δόση μετά τους ανοσοκατεσταλμένους – Κρίσιμος Οκτώβρης
Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, κ. Λουκίδη, οι πρώτοι που θα κάνουν τρίτη δόση είναι οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι στις δομές φιλοξενίας.
INTIME

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης στο Newsbomb.gr, οι πρώτοι που θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μετά τους ανοσοκατεσταλμένους είναι οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι σε δομές φιλοξενίας 

Για την τρίτη δόση γίνονται ακόμα μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριος, όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτά μεταξύ των εθελοντών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, που συμμετείχαν στις μελέτες θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα αφού θα ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που νόσησαν.

Πάντως, όπως είπε οι πρώτοι που θα κάνουν τρίτη δόση είναι οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι στις δομές φιλοξενίας όπως συνέβη και με την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό είναι πιθανό να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Μαγιορκίνης: Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι ίσως η αποτελεσματικότητα πέφτει

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης - κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης (16.09) - τόνισε ότι «το θέμα με την τρίτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, είναι κάτι που ακόμα το εξετάζουμε. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι ίσως η αποτελεσματικότητα πέφτει για ένα μικρό ποσοστό όμως σε σχέση με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και την προστασία από τον θάνατο το ποσοστό προστασίας διατηρείται».

Και συνέχισε: «Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν».

Η κατάσταση στη χώρα

Σταθερά πάνω από 2.000 είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα μετά το άνοιγμα των σχολείων, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά όπως επισημαίνεται, τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ο ημερήσιος αριθμός κρούσμάτων είναι σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, λίγο πάνω από τις 2.000, ωστόσο, προκαλεί αισιοδοξία το γεγονός ότι τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο και των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό παραμένει σε επίπεδα που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται από το ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.322.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -8.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Εκτός εαυτού η μητέρα της κατηγορούμενης - Η μάχη της Ιωάννας για το μάτι της

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Mad Clip: H αιτία θανάτου και οι φήμες για έμφραγμα (video)