ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Βόμβα» επιστημόνων -Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα εκτεθούν στον ιό μέχρι τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός: «Βόμβα» επιστημόνων -Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα εκτεθούν στον ιό μέχρι τα Χριστούγεννα
pixabay

Κορονοϊός – όλες οι ειδήσεις: Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα εκτεθούν στον κορονοϊό, μέχρι τα Χριστούγεννα, τονίζουν οι επιστήμονες, την τελευταία εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία κατεγράφησαν σχεδόν 3.5 χιλιάδες κρούσματα σε μικρές ηλικίες.

Σε παιδιά και δη μαθητές 5-17 ετών εντοπίζονται πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μολύνσεις σε παιδιά έως 17 ετών ξεπέρασαν τις 3400.

Μπροστά στον κίνδυνο του ιού χιλιάδες γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ήδη το 17% των μαθητών ηλικίας 12-15 ετών έχει εμβολιαστεί, έστω και μια δόση. Μάλιστα τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς.

Τις επόμενες εβδομάδες τα βλέμματα των ειδικών θα είναι στραμμένα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κλείσει κάποιο σχολικό τμήμα, αφού πλέον βασική προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι να μολυνθούν οι μισοί και πλέον μαθητές.

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα πάντως προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2190 νέα κρούσματα και 37 θανάτους από επιπλοκές του ιού, ενώ 348 ασθενείς βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.

Τρίτη Δόση: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις – Ποιοι θα κληθούν να εμβολιαστούν ξανά

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, συγκεκριμένα από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχει ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση του εμβολίου. Στόχος είναι να βοηθηθούν όσοι δεν έχουν αναπτύξει υψηλό αριθμό αντισωμάτων από τις δυο πρώτες δόσεις και αναμένεται από τη Δευτέρα (20.09) να αυξηθούν τα γκρουπ πολιτών που θα λάβουν την επιπλέον δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Όπως έχει προαναγγελθεί, τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, όσο και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τη Δευτέρα (20.09) αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Προτεραιότητα αναμένεται να πάρουν και όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν κι άλλες ομάδες πολιτών όπως οι υγειονομικοί.

Ποιοι έχουν ήδη κληθεί να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση

  • Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία
  • Όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.
  • Όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι και πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή,
  • Όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Εμβολιασμένο το 17% των παιδιών 12-15 ετών, το 30% στο Λύκειο

«Το 17% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 30% των παιδιών στο Λύκειο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open, επεσήμανε, ότι «τα συχνά τεστ στα οποία έχει επιμείνει η κυβέρνηση για τα σχολεία, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοΐού καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης αραίωσης των τμημάτων στα σχολεία».

«Το σχολείο επιστρέφει στην κανονικότητα! Πλέον έχουμε το εμβόλιο! Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά», είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση «γατί τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν μετά την εμφάνιση του 50%+1 κρουσμάτων στην τάξη», είπε, πως «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο οπότε δεν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ραγδαίας μετάδοσης το ιού στους ηλικιωμένους καθώς αρκετοί έχουν πλέον εμβολιαστεί».

Η υπουργός έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά λέγοντας ότι «πρέπει να επωφεληθούν από το τεράστιο αυτό δώρο της επιστήμης».

Σε σχέση με τους αρνητές γονείς μαθητών υπογράμμισε πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τη μήνυση σε βάρος καθηγητών τόνισε: «Συγχαίρω τη διευθύντρια που εκανε τη δουλειά της. Θα είμαστε κοντά στους λειτουργούς. Εχει δοθεί οδηγία σε ολα τα Σώματα, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Εμβόλιο και τεστ, οι δύο άξονες για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχετικά με την μετάδοση του κορονοϊού από τα παιδιά μέσα στον επόμενο μήνα καθώς μέχρι πρότινος, βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

«Aυτό που φοβόμαστε είναι διασπορά στη διάρκεια της εκπαίδευσης, δηλαδή όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο» ανέφερε στο Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων.

Tόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά βρίσκονταν κυρίως σε εξωτερικό χώρο λόγω διακοπών και καλοκαιριού, ενώ πλέον δεν θα ισχύει αυτό.

«Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα στα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι τώρα».

«Ελπίζω ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν τα μέσα προστασίας, όπως η μάσκα και στη γυμναστική. Να πείσουμε ότι τα ανοιχτά παράθυρα είναι υγεία», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πότε θα έρθει η ύφεση του κορονοϊού – Οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για τα Χριστούγεννα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αύξηση κατά 20% στο επίδομα - Πότε ξεκινά η διάθεσή του

Yπεραυξημένος συντελεστής ΕΝΦΙΑ από το 2022 για τα ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ