ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» και το μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη κρούσματα
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των ειδικών που «σχεδιάζουν» τον νέο επιδημιολογικό χάρτη η Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο «παρά ένα» του μίνι lockdown
ΙΝΤΙΜΕ

Κρούσματα σήμερα: Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των ειδικών που «σχεδιάζουν» τον νέο επιδημιολογικό χάρτη η Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο «παρά ένα» του μίνι lockdown

H πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη προκαλεί προβληματισμό των ειδικών που συνεδριάζουν προκειμένου να «σχεδιάσουν» τον νέο επιδημιολογικό χάρτη με τη Βόρεια Ελλάδα να ανησυχεί εδώ και καιρό τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και η επόμενη μέρα ήταν από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας διά ζώσης στο δημαρχιακό μέγαρο, μετά από διάστημα περίπου 16 μηνών.

Ούτε είναι τυχαίες οι αναφορές του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στη διάρκεια των ανακοινώσεών του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος έκρουσε «καμπανάκι» με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα και τις νοσηλείες στην πόλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

«Τον Οκτώβριο φοβόμαστε λιγάκι και φοβάμαι την Βόρεια Ελλάδα. Με ανησύχησαν αυτά που είδα στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα» είχε πει χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας πριν από μερικές ημέρες, σχεδόν έναν χρόνο, δηλαδή, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη για την οποία, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε λάθος εκτίμηση ως προς τον χρόνο επιβολής του lockdown το 2020.

Ο συνδυασμός, άλλωστε, της αύξησης στο επιδημιολογικό φορτίο, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της σχεδόν απόλυτης - σε ποσοστό 99,41% - επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η προσοχή στρέφεται ξανά στη Θεσσαλονίκη καθώς στις τρεις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 341 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 226 κρούσματα και το Σάββατο 296 κρούσματα, αριθμοί που «ανταγωνίζονται» ακόμα και την Αθήνα.

Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Όπως ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, σΣτους 54 βρίσκεται ο αριθμός των ασθενών που δεν είχαν εμβολιαστεί και έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό κατά την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου στα όρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις ΜΕΘ της ίδιας περιφέρειας νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (96,1%) δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Αναφορικά με τις απλές κλίνες Covid, η κατάσταση είναι περίπου η ίδια, καθώς από τους 221 ασθενείς που νοσηλεύονται οι 180 (81,5%) δεν είναι εμβολιασμένοι.

Τα μέτρα σε ενδεχόμενο μίνι lockdown

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για περιοχές στις οποίες έχει επιβληθεί μίνι locdkwon είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά

Ώρες αγωνίας στην Πάτρα: Στις 12 θα επιχειρήσουν να «ξυπνήσουν» τον 6χρονο Φώτη οι γιατροί

GNTM 4: «Τρελάθηκε» ο Γιώργος Καράβας – «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πλάσμα» (vid)