ΕΛΛΑΔΑ

Μπάμπης Δούναβης: Ο νέος που αλλάζει τις συνθήκες της προσβασιμότητας στο Περιστέρι στο Newsbomb.gr

Μπάμπης Δούναβης: Ο νέος που αλλάζει τις συνθήκες της προσβασιμότητας στο Περιστέρι στο Newsbomb.gr

Ποιες είναι οι ενέργειες του 33χρονου Μπάμπη Δούναβη, ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα, που αναλαμβάνει δράση και πρωτοβουλία, εμπνέοντας ανθρώπους με αναπηρία να αποζητούν την κοινωνικοποίηση.

Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει έναν αθόρυβο και διακριτικό αγώνα ζωής. Πλέον είναι 33 χρονών και συνεχίζει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και περισσότερο στους ανθρώπους με αναπηρία.

Ο Μπάμπης Δούναβης είναι ένας νέος άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, αλλά στέκεται όρθιος και δυνατός κάθε μέρα, αφού με τις δράσεις του κάνει κάτι πολύ μεγάλο, εμπνέει ανθρώπους με αναπηρίες να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους, να αποζητούν την κοινωνικοποίηση και να μην κλείνονται στον εαυτό τους.

Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr και τονίζει πως στόχος του είναι στην πόλη του να υπάρχει προσβασιμότητα, τουλάχιστον στις κεντρικές αρτηρίες και στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης του Περιστερίου. Οραματίζεται μια κοινωνία με περισσότερη ενσυναίσθση και ευαισθησίες και βλέπει στα νέα παιδιά να αλλάζει κάτι.

Ο Μπάμπης Δούναβης κάνει τον αγώνα του, για να αλλάξει η γειτονιά του και η πόλη του.

Αν υπήρχαν άνθρωποι σαν τον Μπάμπη σε κάθε γειτονιά θα μιλούσαμε για έναν κόσμο πιο όμορφο και προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους.

Ο Μπάμπης Δούναβης

Γιατί αποφάσισες να αλλάξεις την πόλη;

«Κινούμε με αναπηρικό αμαξίδιο. Οι δυσκολίες πολλές κάθε μέρα. Κάτι που θεωρεί κάποιος δεδομένο για εμένα δεν είναι όπως και για πολύ κόσμο. Θεώρησα πως έπρεπε να βγω μπροστά και να αλλάξει αυτό. Αυτό και έκανα. Τις προσπάθειες μου, τις δράσεις τις αγκαλιάζει ο δήμαρχος της πόλης του Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης καθώς και οι Αντιδημάρχοι και όλο το δημοτικό συμβούλιο».

Τι κάνεις δηλαδή;

«Όπως είπα και προηγουμένως έχω άψογη συνεργασία με τη διοίκηση του δήμου καθώς και με τους τοπικούς φορείς. Ρωτούν την γνώμη μου σε θέματα καίρια και μάλιστα όχι τυπικά ή απλά ευγενικά. Με φωνάζουν κατά την διάρκεια ενός έργου να τους πω για την προσβασιμότητα, τι προτείνω και τι θα ήταν ακόμη πιο λειτουργικό για ανθρώπους με αναπηρία».

Και τι έχει προκύψει από αυτή την συνεργασία;

«Δημιουργήσαμε νέες αναπηρικές ράμπες, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 20 νέες θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ στις περισσότερες μεγάλες πλατείες της πόλης. Θεωρώ πως η αρχή έχει γίνει και θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες ράμπες ακόμη και παρά τις δυσκολίες της πυκνοκατοικημένης πόλης μας. Είχα πει πως όνειρο μου είναι το Περιστέρι μας να είναι προσβάσιμο για όλους. Δεν είναι μόνο τα άτομα με αναπηρία αλλά και μια μαμά με το μωρό της στο καρότσι να μπορεί να κινείται πιο εύκολα. Ακόμη και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας να μπορούν να κινούνται με ευκολία στα βασικά τουλάχιστον σημεία εξυπηρέτησης της πόλης

Όπως είπα και αρχή έγινε στο κέντρο και σιγά-σιγά και βήμα-βήμα γίνεται και στις γειτονιές μας.

Ήδη η πλατεία Δέγλερη αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα των όσων λέω, αλλά και η αναβάθμιση της περιοχής Τσαλαβούτα είναι ένα ακόμη δείγμα γραφής.

Δεν θα μπορούσα να μη συμπεριλάβω την περιοχή του Λόφου Αξιωματικών όπου γύρω από την νέα υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση το κολυμβητήριο η περιοχή άλλαξε πρόσωπο και μετατράπηκε σε μια ευρωπαϊκή συνοικία προσβάσιμη, φωτεινή και ελκυστική σε παιδιά, γονείς και όλους μας…»

Ανάμεσα σε αυτά που κάνεις έβαλες τα παιδιά της πόλης να μαζεύουν καπάκια τα οποία εσύ μετατρέπεις σε αναπηρικιά αμαξίδια αλλά και ορθοπεδικά βοηθήματα διαφόρων ειδών…

Πρόκειται για μια δράση που φέρει περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Όλα τα παιδιά της πόλης ακόμη και τα πιο μικρά αυτά των παιδικών σταθμών, μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης να συμμετέχουν ενεργά σε μια κίνηση ανθρωπιάς βοηθώντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη… Και ουσιαστικά καλλιεργούν και την περιβαλλοντολογική τους Παιδεία αλλά και την ενσυναίσθηση τους.

Πόσα αμαξίδια και ορθοπεδικά βοηθήματα έχουν διατεθεί σε άτομα με αναπηρία ;

«Από τότε που έχει ξεκινήσει η δράση περισσότερα από 35 έχουν διατεθεί σε συνανθρώπους μας, που τα είχαν ανάγκη».

Σου έχει πει κάτι κάποιος που να σε συγκινήσει μετά από όλες αυτές τις δράσεις σου;

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου μια σκηνή στην διασταύρωση των οδών Σαρανταπόρου και Εθνικής Αντιστάσεως. Ένας κύριος που κυλούσε μια νέα κοπέλα με κινητικική αναπηρία, με πλησίασαν και μου είπαν, «είσαι παράδειγμα για εμάς μας έδωσες το έναυσμα σε εμάς που κινούμαστε με αναπηρικό αμαξίδιο να μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία να κινούμαστε στην πόλη αφήνοντας πίσω τις κλειστές πόρτες των διαμερισμάτων μας. Μας έδωσες ώθηση να διεκδικήσουμε τη ζωή μας με διαφορετικό πρίσμα».

Αυτοί οι άνθρωποι μου δίνουν ενέργεια και δύναμη για να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να δρω για μια κοινωνία χωρίς περιορισμούς στις προσβάσεις και στα όνειρα».

Παναγιώτης Λύκος στο Newsbomb.gr: Ο Μπάμπης Δούναβης είναι πολύτιμος

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών στον Δήμο Περιστερίου Παναγιώτης Λύκος μιλά στο Newsbomb.gr για την συμβολή του Μπάμπη Δούναβη στην μεγάλη αλλαγή της πόλης που γίνεται πιο προσβάσιμη και πιο ανθρώπινη. Συγκεκριμένα λέει,

«Ο Μπάμπης Δούναβης είναι ένας πολύτιμος πολίτης για την πόλη μας. Είναι υπερ-δραστήριος και η συμβολή του στα έργα μας είναι πολύ σημαντική. Μας υποδεικνύει κομμάτια του δικτύου που πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικά στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, στις μαμάδες με τα καρότσια και στους ηλικιωμένους.

Είναι δραστήριος και κινείται συνεχώς στην πόλη. Πριν παραδώσουμε κάποιο αντίστοιχο έργο τον καλούμε για να μας πει τυχόν παρατηρήσεις. Χάρις την ενέργεια του και την διάθεση του φτιάχνουμε μια πόλη με πρόσβαση σε όλους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.