ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πώς και πόσο θα επιβαρυνθείτε από τη χρήση του κλιματιστικού

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν πολλά νοικοκυριά, καθώς τα εκκαθαριστικά της ΔΕΗ που ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται, βάζουν «Φωτιά» στον οικονομικό προϋπολογισμό.

Οι αυξήσεις κλιμακωτά θα φτάσουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 30%.

Πίσω από αυτές τις αυξήσεις βρίσκονται οι υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις που επέβαλε φέτος η ΔΕΗ στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και στη χρέωση της κιλοβατώρας.

NEA_PINAKAS_DEH

Αν και οι αρχικές δηλώσεις ανέφεραν ότι η αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα φτάνει στο 12,2%, κανείς δεν εξήγησε πως οι αυξήσεις μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς η χρέωση είναι κλιμακωτή.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα μέσο νοικοκυριό με μια κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες, πέρυσι. Εφέτος αν η ίδια οικογένεια για να κάνει οικονομία στο πετρέλαιο που αυξήθηκε τουλάχιστον 40 λεπτά το λίτρο αποφάσισε να ανάψει το air condition και «έκαψε» 401 κιλοβατώρες παραπάνω, δηλαδή ξεπέρασε έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κλίμακα, “έκαψε και την τσέπη της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η επιβάρυνση για την οικιακή κατανάλωση για τις 1.601 ως τις 2.000 κιλοβατώρες να αυξήθηκε 10,8, αύξηση που μεταφράζεται σε 14,5 ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό, όμως για την κατανάλωση από 2.001 κιλοβατώρες η αύξηση είναι στα 186 ευρώ, δηλαδή σε σχέση με πέρυσι ως και 50 ευρώ πάνω για μια οικογένεια που κατανάλωνε ρεύμα ως 1.600 κιλοβατώρες και πλήρωνε το πολύ 114 ευρώ για το ρεύμα.

Παράλληλα όμως πήραν φωτιά και οι λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Έτσι για μια οικογένεια που «κράτησε» τις κιλοβατώρες ως τις 2.000 η αύξηση είναι στο 15,7, όμως αν ξεπέρασε το όριο των 2.000 κιλοβατώρων μπήκε στην κλίμακα από 2001 ως 3000 κιλοβατώρες και έτσι η αύξηση φτάνει το 39,87%.

Με λίγα λόγια, έστω ότι ένα νοικοκυριό πλήρωνε πέρυσι 127 ευρώ το τετράμηνο για ρεύμα, εφέτος ξεκινάει από ένα ποσό κατά 12 ευρώ μεγαλύτερο για την ίδια κατανάλωση, ενώ πάει στα επιπλέον 21 ευρώ αν αλλάξει κλίμακα και ταυτόχρονα πρέπει να υπολογίσει μια αύξηση 11 ευρώ από τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας αν μείνει στην ίδια κατανάλωση ή επιπλέον 23 ευρώ το τετράμηνο αν αλλάξει κλίμακα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων