ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστοί όλοι οι δήμοι της Αττικής την Τρίτη

Κλειστοί όλοι οι δήμοι της Αττικής την Τρίτη

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων προς την αυτοδιοίκηση κλειστοί θα παραμείνουν αύριο, από τις 11.00 έως τις 15.00, όλοι οι δήμοι της Αττικής.


Οι δήμαρχοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με τη μη απόδοση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 και τη μείωση κατά 15% της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν η μείωση αυτή απειλεί τη βιωσιμότητα των δήμων.

Συγκεκριμένα στις 12, το μεσημέρι, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Νίκος Σαράντης τόνισε στη σημερινή ενημέρωση Τύπου, πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από κάθε άλλον τομέα, μετά την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου, το 2010.

Η ετήσια χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί από 5 δισ. ευρώ, το 2009, σε 2,5 δισ. ευρώ, φέτος. Η μείωση δομών έχει ξεπεράσει το 70%. Από 1034 δήμους, το 2010, σήμερα υπάρχουν 325 δήμοι και από 5.880 Νομικά Πρόσωπα, έχουν μείνει 1.138 Νομικά Πρόσωπα.

Με το ενιαίο μισθολόγιο, οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων ανέρχονται σε 30% και σωρευτικά, την τελευταία τριετία, υπερβαίνουν το 40%. Ανάλογες μειώσεις έγιναν και στις αποζημιώσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, με το πάγωμα των προσλήψεων από το 2010 και τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Ακόμη ο κ. Σαράντης και ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Κηφισιάς, Ν. Χιωτάκης, διευκρίνισαν ότι, ήδη σε πολλούς δήμους, έχουν σταματήσει τα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα. Άλλοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα ανταποδοτικά για την καθαριότητα είναι παγωμένα εδώ και τρία χρόνια. Δέκα δήμοι, ήδη από πέρσι, δεν παίρνουν ούτε ευρώ από τη μηνιαία χρηματοδότηση, καθώς έχουν σωρεύσει χρέη και πλέον γίνεται παρακράτηση στην πηγή.

«Όταν είχαμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με την αυτοδιοίκηση, δεν φανταζόμασταν ότι κάποια στιγμή δεν θα είχαμε τα στοιχειώδη» επισήμανε ο κ. Χιωτάκης. «Μας έδωσαν αρμοδιότητες, χωρίς προσωπικό και χρήματα και μετά λένε ότι φταίμε εμείς για το χάλι το δικό τους. Φτάσαμε να κάνουμε τους μανάβηδες. Ξεχάσαμε ότι ο δήμαρχος είναι για να σχεδιάζει μια καλύτερη ζωή για τους δημότες του», δεν παρέλειψε να αναφέρει.

Ροή Ειδήσεων