ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Αποστολή Newsbomb.gr - «Καταστραφήκαμε ολοσχερώς», λένε οι κάτοικοι

Σεισμός Κρήτη (28/9) καταστροφές μαγαζιά
Καταστροφές σε σπίτια και μαγαζιά από τον ισχυρό σεισμό
Ευδοκία Μύτιλη

Σεισμός Κρήτη: Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης καθώς μετασεισμοί σημειώνονται συνεχώς - Έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα μαγαζιά τους και μένουν σε σκηνές και πλατείες

Αποστολή στην Κρήτη: Ευδοκία Μύτιλη

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί της Τρίτης (28/9).

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Όλγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους με την απόγνωση να τους κυριεύει.

«Καταστράφηκα ολοσχερώς, έμεινα χωρίς δουλειά. Έχω τρία κοπέλια, έχω δάνεια... είμαι σε απόγνωση», λέει στο Newsbomb.gr με δάκρυα στα μάτια ο κ. Μανιώρος ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Το μαγαζί του κ. Μανιώρου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας (27/9) και το μόνο που έμεινε άθικτο όπως μας λέει είναι το εικονοστάσι.

Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του μαγαζιού στη Gallery:

Όπως τονίζει: «Έχω όμως και καλούς φίλους που μου συμπαρασταθήκαν. Το λέω και συγκινούμαι. Μου προσφέρουν πολλοί άνθρωποι δουλειά. Και αυτό θα κάνω για να ζήσω τα τρία μου κοπέλια. Από δω τελειώσαμε».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Μανιώρου:

Σε σκηνές και πλατείες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου που πέρασαν τη νύχτα τους σε πλατείες και σκηνές. Αρκετοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα τους στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να παραμείνουν στις πλατείες των χωριών τους καθώς δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από τις περιουσίες τους.

Οι στιγμές που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας (27.09) στο σημείο ήταν συγκλονιστικές, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν εκεί και πολλοί εξ αυτών είναι βουρκωμένοι έχοντας περάσει μια πάρα πολύ δύσκολη και φορτισμένη ημέρα. Πέρα, άλλωστε, από το χτύπημα του Εγκέλαδου και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, το Αρκαλοχώρι θρηνεί και τον 62χρονο Ιάκωβο Τσαγκαράκη.

Με λόγια παρηγοριάς και ενθάρρυνσης, όπως «θα τα καταφέρουμε», προσπαθούν να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλον, έτσι ώστε να περάσουν τη δύσκολη νύχτα.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι προσπάθησαν να επισκεφτούν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους για να δουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν καθώς πέφτουν σοβάδες.

Άρχισαν οι αυτοψίες από μηχανικούς

Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης.

Όπως συμπλήρωσε από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώθηκε το «mega deal» Ελλάδας-Γαλλίας - Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;