ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός για τους σεισμούς στη Θήβα: Μεταβαίνουν στο σημείο οι σεισμολόγοι

Προβληματισμός για τους σεισμούς στη Θήβα: Μεταβαίνουν στο σημείο οι σεισμολόγοι
INTIME

Σεισμός: Η επιτροπή συνεκλήθη εκτάκτως στις 9.3Ο το βράδυ της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου, για να αποτιμήσει όλα τα έως τώρα δεδομένα στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, βρέθηκαν χθες οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν την ευρύτερη περιοχή της Θήβας, τον τελευταίο καιρό. Σήμερα αναμένεται να συνταχθεί το πόρισμα της Επιτροπής το οποίο θα διαβιβαστεί στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κλιμάκια σεισμολόγων αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή της Θήβας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος, εισηγήθηκε να επισκεφτούν άμεσα την περιοχή, οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Στην περιοχή της Θήβας στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι συγκεκριμένοι σεισμοί έγιναν το 1321 με μέγεθος 6.3, το 1853 με μέγεθος 6.5 Ρίχτερ, το 1893 με μέγεθος 6.2 Ρίχτερ, το 1914 με μέγεθος 6.0 Ρίχτερ και το 1981 με μέγεθος 6.3 Ρίχτερ.

Το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της έκτακτης σύσκεψης, επισημαίνοντας πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά».

«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος” για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τι είπε στο Newsbomb ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος, και μέλος της Επιτροπής, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και καιρό.

«Η δραστηριότητα στη Θήβα είχε απασχολήσει τους ειδικούς και στις 21 Ιουλίου, μαζί με το Αρκαλοχώρι. Από τον Ιούλιο έως και τώρα στην περιοχή της Θήβας έχουν καταγραφεί πάνω από 1.700 δονήσεις», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Παπαδόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Μετά την αποψινή ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην οποία θα συμμετάσχουν 20 άτομα εκτός του κ. Τσελέντη, και αναλόγως του τι θα προκύψει θα διαβιβάσουμε το πόρισμα της επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που θα αποφασίσει αν θα πρέπει να ληφθούν και ποια μέτρα, αν θα ενεργοποιηθεί και πώς το σχέδιο Εγκέλαδος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Ένταση ξανά έξω από το ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης

Νίκος Κουρής: «Θα αποδείξω με DNA ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη» - Τι αναφέρει η Μαργαρίτα

Σεισμός κοντά σε Τήλο και Νίσυρο - Αισθητός στα Δωδεκάνησα (pics)