ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πώς μπορεί να αλλάξει το μέλλον του πλανήτη

Τι είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πώς μπορεί να αλλάξει το μέλλον του πλανήτη

Ο πλανήτης επηρεάζεται σε βάθος από την ανθρώπινη δραστηριότητα και ο άνθρωπος έχει την ευθύνη να συμπεριφέρεται με τον απαιτούμενο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Πέραν της ευθύνης, όμως, υπάρχει και η ανάγκη του ανθρώπου να φροντίσει το περιβάλλον του, τον πλανήτη, τη φύση, ούτως ώστε να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Εάν ακόμη αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον για εμάς και τον πλανήτη, οφείλουμε πρώτα να αφουγκραστούμε τι είναι η βιωσιμότητα και τι σημαίνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει στην καθημερινότητά μας για να μην βλάπτουμε το περιβάλλον; Και εάν η απάντηση είναι «ναι», πόσο δύσκολο είναι να ζούμε καλύτερα για εμάς και τον πλανήτη μας;

Τι είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Το πρώτο λοιπόν βήμα που οφείλει να κάνει ο καθένας από εμάς, είναι να «αναμετρηθεί» με το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, το οποίο δεν είναι άλλο από το σύνολο των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων επί της γης, του νερού και της ατμόσφαιρας. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας, είναι ουσιαστικά η σχέση «δούναι και λαβείν» που έχει ο άνθρωπος με τον πλανήτη και προκύπτει τόσο από τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταναλώνουμε, όσο και από τη διάθεση των αποβλήτων που προκύπτουν από αυτή μας την κατανάλωση.

Σίγουρα, η αλλαγή ή η βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, ωστόσο εάν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που έχει για τον πλανήτη και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον άνθρωπο, θα αναθεωρήσει για τον βαθμό δυσκολίας που καλείται να αντιμετωπίσει. Ίσως τελικά τώρα να είναι η στιγμή να βάλουμε και εμείς το «λιθαράκι» μας, σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον πλανήτη. Πώς; Μέσα από μερικές απλές συνήθειες που θα αλλάξουν το μέλλον του πλανήτη.

Ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού

Το μεγαλύτερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε προς μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση, είναι αν μη τι άλλο η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας, η οποία όχι μόνο θα φροντίσει το περιβάλλον, αλλά θα κάνει και οικονομία στην «τσέπη» μας. Από τη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων και την αλλαγή κουφωμάτων, μέχρι την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης και τη χρήση λαμπών LED, υπάρχουν πολλές εργασίες που μπορούν να καταστήσουν το σπίτι μας περισσότερο βιώσιμο. Άλλωστε, εάν κάθε σπίτι υιοθετούσε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, το μέλλον του πλανήτη θα ήταν σίγουρα σε πολύ καλά χέρια.

Λέμε «αντίο» στα πλαστικά μιας χρήσης

Τα πλαστικά αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» για τον πλανήτη μας. Μπορεί η κατανάλωση τους να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας όπως την είχαμε συνηθίσει έως σήμερα, ωστόσο είναι καλό να αναλογιστούμε πως η μείωση της χρήσης τους θα είναι ένα μικρό βήμα για τη ζωή μας και ένα μεγάλο για το περιβάλλον γύρω μας. Αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο υλικό δεν διασπάται, επιβαρύνοντας σημαντικά το φυσικό περιβάλλον. Και εάν αναρωτιέσαι και εσύ τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, η απάντηση κρύβεται στα απλά και καθημερινά. Από τις σακούλες στο σουπερμάρκετ, μέχρι τα καλαμάκια και τα ποτήρια, το πλαστικό μιας χρήσης δυστυχώς παραμένει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η αντικατάστασή του πλαστικού από άλλα προϊόντα πολλαπλών χρήσεων είναι ο πιο εύκολος δρόμος, πιστέψτε μας.

Αφήνουμε το αυτοκίνητο και φοράμε τα αθλητικά μας

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το περπάτημα μακραίνει τη ζωή. Πέρα από τη δική μας ζωή, βοηθάει και σε μία καλύτερη «ζωή» για ολόκληρο τον πλανήτη, μιας και οι ρύποι των αυτοκινήτων είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για το περιβάλλον. Δεν είναι δύσκολο άλλωστε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας μερικές καθημερινές διαδρομές, οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται με τα πόδια ή με τη βοήθεια του ποδηλάτου μας. Αυτό θα δημιουργούσε μία καλή αφορμή για άσκηση και οικονομία, έτσι δεν είναι; Εάν η απάντηση είναι θετική, δεν χωράνε δεύτερες σκέψεις, μιας και ήρθε η στιγμή να αφήσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο συρτάρι και να συμβάλλουμε μέσω του μειωμένου περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος στην δημιουργία ενός πιο «πράσινου» πλανήτη.

Το περιβάλλον είναι το «πρώτο» σπίτι μας και το παντοτινό, εκείνο που μας φιλοξενεί, μας φροντίζει και μας παρέχει όλα τα αγαθά που χρειαζόμαστε για να έρθουμε σε αυτόν τον κόσμο και να ζήσουμε μία όμορφη ζωή. Συχνά ξεχνάμε πως οποιαδήποτε επιβαρυντική ανθρώπινη δραστηριότητα, «ξεσπά» επάνω στο περιβάλλον. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε λίγο παραπάνω τον πιο σημαντικό «οικοδεσπότη» μας;

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα