ΕΛΛΑΔΑ

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε καθημερινά

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε καθημερινά

Λέγεται πως η θέληση να φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε, δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.

Συχνά άλλωστε το να βρισκόμαστε σε ένα όμορφο, «πράσινο» και καθαρό περιβάλλον, βοηθάει τόσο την ψυχολογία μας όσο και τη συνείδησή μας. Πόσο εύκολο είναι όμως να προσέχουμε κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα;

Μπορεί η απάντηση να μην είναι θετική όμως σημασία έχει να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο eco friendly τρόπο ζωής που θα ωφελήσει κι εμάς και το περιβάλλον. Το σημαντικό – και σε αυτόν τον τομέα της ζωής μας - είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνήθειες, έχοντας ως γνώμονα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και ως προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί.

Η αλήθεια είναι πως στην καθημερινότητά μας ενεργούμε πολλές φορές «αυτοματοποιημένα» - και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες ετών από τη μία ημέρα στην άλλη. Από τη στιγμή όμως που θα συνειδητοποιήσουμε τα καθημερινά «λάθη» που κάνουμε και μεγεθύνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, μπορούμε και να εξετάσουμε το πώς μπορούμε να τα αποφεύγουμε και να φτάσουμε έτσι στο καλύτερο και οικολογικότερο αποτέλεσμα.

Ας μην ξεχνάμε την ανακύκλωση

Αναμφίβολα η ανακύκλωση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει μπει στο σπίτι και την καθημερινότητα πολλών Ελλήνων. Πλέον δεν είναι λίγα τα σπίτια που έχουν παραπάνω από έναν κάδο σκουπιδιών, ακριβώς για να μπορούν να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα από τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότερες συσκευασίες, μπορούν να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή μέσω της ανακύκλωσης. Η συγκεκριμένη διαδικασία συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και μειώνει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα. Μπορεί λοιπόν οι ρυθμοί της καθημερινότητας να είναι γρήγοροι, ωστόσο αξίζει μία δεύτερη ματιά και μία επιπλέον σκέψη κάθε φορά που τοποθετούμε ένα από τα σκουπίδια μας στον κάδο της κουζίνας μας.

Κλείνουμε τη βρύση

Εάν ανήκεις και εσύ σε εκείνους που βουρτσίζουν τα δόντια τους και ξεχνούν ανοιχτή τη βρύση, κάνουν ντους και αφήνουν το νερό να τρέχει με τις ώρες ή πλένουν τα πιάτα χωρίς να κόβουν καθόλου την παροχή νερού, τότε σίγουρα είσαι και εσύ ένας από όλους εμάς, που διαπράττουμε μικρές καθημερινές ατασθαλίες. Καλό είναι να μην ξεχνάμε πως το νερό – παρά το χαμηλό του κόστος - είναι πολύτιμο, γι’ αυτό και χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε με οικονομία και όχι σπάταλα. Πρόκειται μόνο για μία κίνηση, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια για την προστασία του πλανήτη. Ας μην αμελούμε τον έλεγχο της ποσότητας του νερού που χρησιμοποιούμε, καθώς αυτή μπορεί να είναι η δική μας πράξη αγάπης προς το περιβάλλον.

Let's save the food

Ο βιγκανισμός είναι μία ακόμη μόδα που κατέχει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους ανθρώπους γύρω μας. Μακάρι βέβαια κάθε νέα μόδα που βρισκόταν στο προσκήνιο, να είχε έναν τόσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, όσο αυτή. Φυσικά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε όλοι vegan, ωστόσο η μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλώνουμε έχει κομβική σημασία για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος σε χαμηλά επίπεδα. Εάν αναλογιστούμε πόσοι τόνοι κρέατος βρίσκονται στους κάδους των απορριμμάτων μας καθημερινά, δεν θα είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση και να βάλουμε «φρένο» στην άνευ μέτρου κατανάλωση κρέατος.

Το να σώσουμε τον πλανήτη, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο αλλά μία υπαρκτή ευθύνη που έχουμε απέναντί του. Με το περιβάλλον να «ασφυκτιά» υπό το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας κάθε μέρα και περισσότερο - μέσα από καταστροφικά καιρικά «ξεσπάσματα» - το να κλείνουμε τα μάτια δεν θα προσφέρει καμία λύση, ούτε σε εμάς αλλά ούτε και στις επόμενες γενιές. Από εδώ και στο εξής λοιπόν αλλάζουμε στάση ζωής και αλλάζουμε τις ζωές όλων μας!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα