ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο Newsbomb.gr: 94% πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Δεν υφίστανται παρελάσεις φέτος

Παγώνη στο Newsbomb.gr: 94% πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Δεν υφίστανται παρελάσεις φέτος
Η κα. Παγώνη ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο, λόγω του κορονοϊού.
INTIME

Για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του κορονοϊού μίλησε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη - Τι είπε για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Βόρεια Ελλάδα

«Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι δύσκολη αφού το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι θα ζήσουμε τις περσυνές καταστάσεις. Πιστεύω ότι θα το προλάβουμε».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στο Newsbomb.gr, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το ΕΣΥ στη συμπρωτεύουσα πιέζεται πολύ. «Αυτή την στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 94%», μας έκανε γνωστό.

Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο» αναφερόμενη στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. «Πώς είναι δυνατών να γίνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις όταν έχουμε απαγορευτικά μέτρα και το επίπεδο τον εμβολιασμών δεν ξεπερνάει το 50%», συμπλήρωσε.

Η κατάσταση στη χώρα

Με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τη πρώτη Οκτωβρίου 2021 (ώρα 15:00), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.636, 14 εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 658.368 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.056 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.860 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329 (65.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 295 (89.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.163 ασθενείς.

Χάρτες ECDC: Παραμένει στο πορτοκαλί η Ελλάδα

Στο «βαθύ πορτοκαλί» παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

Στη συνολική απεικόνιση της κατάστασης στη χώρα τις τελευταίες 14 ημέρες, εκεί όπου συνυπολογίζονται το επίπεδο συναγερμού, η θετικότητα των κρουσμάτων και η συχνότητα των τεστ, η χώρα είναι στο «βαθύ πορτοκαλί», όπως και η πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Εξαιρούνται Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και νησιά ΒΑ Αιγαίου, περιοχές που έχουν καλύτερη εικόνα από τις υπόλοιπες και βρίσκονται στο ανοιχτό πορτοκαλί.

xartes-ecdc-30septemvriou.jpg
Συνδυαστικά αποτελέσματα τεστ, κρουσμάτων και θετικότητας τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στον δείκτη θετικότητας, η χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο «κίτρινο», με εξαίρεση την Αττική και τα νησιά ΒΑ Αιγαίου που είναι «πράσινα».

xartes-ecdc-30septemvriou1.jpg
Χάρτης θετικότητας τις τελευταίες 14 ημέρες

Τέλος η χώρα βρίσκεται στο βαθύ «πράσινο» όσον αφορά τον αριθμό των τεστ, με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Ο χάρτης του ECDC ενημερώνεται εβδομαδιαίως. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θεσπίζει έναν χρωματικό κώδικα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, αλλά και το ποσοστό θετικότητας ανά χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στον Κηφισό: Το αυτοκίνητο... απογειώθηκε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Ζωή Παπαδοπούλου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια - Προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή κύησης

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση: Φρεγάτες, Rafale και βάσεις