ΕΛΛΑΔΑ

Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «Enterprise»

Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «Enterprise»
Ένας θρύλος του αμερικανικού ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Enterprise», βρίσκεται από το πρωί αγκυροβολημένο στο φαληρικό όρμο.

Θα παραμείνει στην περιοχή για τρεις ημέρες και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει την τελευταία του αποστολή στον Περσικό Κόλπο, για να παροπλιστεί έπειτα από πέντε δεκαετίες.

Το «Enterprise» είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο και το όγδοο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που φέρει αυτό το όνομα. Η θέα του προκαλεί δέος, αφού έχει μήκος 342 μέτρα, πλάτος καταστρώματος 78,4 μέτρα, είναι το ενδέκατο πιο βαρύ πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 70 αεροσκάφη.

Το πλήρωμά του ξεπερνά τα 5.000 άτομα.

Η κατασκευή του κόστισε περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πραγματοποίησε το παρθενικό του ταξίδι στις 12 Ιανουαρίου του 1962.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές κρίσεις και πολέμους, όπως στην Κούβα, τη Ν.Α. Ασία, το Βιετνάμ, τον Ινδο-πακιστανικό πόλεμο, τον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Εκτός, όμως, από πολέμους, το «Enterprise» χρησιμοποιήθηκε και στην παραγωγή ταινιών του Χόλιγουντ. Η πιο γνωστή ήταν το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ, που σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία.