ΕΛΛΑΔΑ

Persona non grata στην Τουρκία και ο Αχιλλέας Βασιλειάδης

Αχιλλέας Βασιλειάδης Τουρκία
Ο Πόντιος τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης
ThessLife

Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία στον γνωστό Πόντιο τραγουδιστή, Αχιλλέα Βασιλειάδη.

Ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής, Αχιλλέας Βασιλειάδης, χαρακτηρίζεται ως ανεπιθύμητος στην Τουρκία, ενώ το ελληνικό προξενείο μεριμνά για την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-Pontos.gr, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα, στον Αχιλλέα Βασιλειάδη.

Ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής ταξίδεψε αεροπορικώς με τον φίλο του, συνεργάτη και μεγάλο λυράρη, Κώστα Σιαμίδη, καθώς και άλλα φιλικά άτομα, στην Τουρκία με προορισμό την Τραπεζούντα! Ως γνωστόν οι πτήσεις για την πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας των Κομνηνών γίνονται με ανταπόκριση μέσω Κωνσταντινούπολης.

Προσπάθειες από το ελληνικό προηξενείο να επιστρέψει σήμερα

Στο αεροδρόμιο της Πόλης, κατά τον έλεγχο διαβατηρίων, οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Ανατολικό Πόντο, καθώς υπάρχει στο όνομά του απόφαση απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία. Πρόκειται για την περίφημη «λίστα ανεπιθύμητων» που έχουν συντάξει οι τουρκικές υπηρεσίες, στην οποία περιλαμβάνονται, όπως αναφέρει η πληροφόρηση που έχουμε, εκατοντάδες ονόματα Ελλήνων ποντιακής καταγωγής που έχουν δημιουργήσει γέφυρες με τις ρίζες τους.

Έτσι ο καλλιτέχνης παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες από πλευράς ελληνικού προξενείου για την απέλασή του από τη χώρα και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

«Πέταξε το πρωί. Στην Κωνσταντινούπολη του γνωστοποιήθηκε, ότι είναι persona non grata και . Επικοινώνησε το προξενείο μαζί μου και αυτήν τη στιγμή μεριμνούνε, ώστε αν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να επιστρέψει στην Ελλάδα», ανέφερε στο e-Pontos.gr η κόρη του Αχιλλέα Βασιλειάδη, Χριστίνα.

Ο χορός των... απελάσεων

Υπενθυμίζεται, ότι ο... χορός των απελάσεων από την Τουρκία, είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020, από τον πρόεδρο του «Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς “Μωμόγεροι”», Κώστα Αλεξανδρίδη. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία στον Πόντιο υπερμαραθωνοδρόμο, Γιώργο Ζαχαριάδη, ο οποίος είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Τεμόν ΑΕΚ».

Το επόμενο «ηχηρό» μπλόκο καταγράφηκε τον Μάιο του 2021, όταν οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν στη δρ. Λαογραφίας, Μυροφόρα Ευσταθιάδου να εισέλθει στη γειτονική χώρα. Η πρόεδρος του «Φάρου Ποντίων» συνοδευόταν από τον ανήλικο γιο της, Ιάσωνα. Αμφότεροι βίωσαν μία ιδιαίτερα εξαντλητική διαδικασία μέχρι την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, ανάλογη ταλαιπωρία πέρασε η Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου, υποψήφια διδάκτορας μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στη Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα, προκειμένου να ολοκληρώσει έρευνα για το διδακτορικό της.

Τον Αύγουστου του 2021 εμποδίστηκε η είσοδος στην Τουρκία στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο οποίος μετέβαινε στην Τραπεζούντα, προκειμένου να συμμετέχει στην πατριαρχική θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία Σουμελά.

Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία δέχτηκε την ίδια περίοδο και ο επιχειρηματίας, Γιώργος Τοπαλίδης, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε επίσης με προορισμό τον Πόντο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.338 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 31 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 343 οι διασωληνωμένοι

Δίκη για βιτριόλι: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας την ημέρα της επίθεσης (vid)

Καιρός meteo: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη (14/10) στην Αττική λόγω του «Μπάλλου»