ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Μήνυμα του 112 στην Εύβοια - «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Μήνυμα του 112 στην Εύβοια - «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»
Aνησυχία για νέες πλημμύρες στην Εύβοια

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Εύβοιας.

Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Εύβοιας. «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Ο Μπάλλος έφτασε στην Εύβοια, με δυνατή βροχή το μεσημέρι της Πέμπτης, που κατά διαστήματα πέφτει με καταρρακτώδεις ρυθμούς, συνοδευόμενη από αστραπές και βροντές. Τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο ουρανός άρχισε να σκοτεινιάζει και ξεκίνησε να βρέχει, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες ώρες. Ήδη σε πολλές περιοχές αυτή τη στιγμή ο ουρανός είναι «φορτωμένος», ενώ σε άλλες υπάρχουν ήδη βροχές και καταιγίδες.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια.

Επί ποδός βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου όπως και της Πυροσβεστικής, στις πλημμυρισμένες περιοχές. Άνδρας της πυροσβεστικής μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε, «είμαστε σε επιφυλακή αναμένουμε τα φαινόμενα. Οι κάτοικοι έχουν ήδη φύγει από τα σπίτια τους».

«Να φύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Εύβοιας»

O μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, αναλύει στο Newsbomb.gr, την εξέλιξη του νέου κύματος, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε ένταση την «Αθηνά», που άφησε το στίγμα της σε περιοχές της χώρας και κυρίως στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης θα επεκταθούν ανατολικότερα, θα επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρη την χώρα, ενώ φαίνεται ότι ισχυρότερα φαινόμενα θα επεκταθούν με μεγαλύτερη ένταση περιμένουμε σύμφωνα με τον κύριο Αρνιακό, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Αναφορικά με την Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί, 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια, οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους, 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κλείνοντας ο έμπειρος μετεωρολόγος επέστησε σε όλους τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, την ιδιαίτερη προσοχή τους καθώς τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα.

«Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο, καθώς μπορεί να σημειωθούν πτώσεις δέντρων, υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών. Οι κάτοικοι θα πρέπει να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους αν δοθεί οδηγία από την Πολιτική Προστασία».

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα

Εφη Κακαράντζουλα - Οι διάλογοι-σοκ στο δικαστήριο: Ήθελα να πονέσει όπως πόνεσε κι εμένα η ψυχή μου

Κακοκαιρία Μπάλλος: Μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια έφτιαξαν γέφυρα με θρανία για να βγουν! (video)