ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση, με Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε από την Τετάρτη και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, πριν πάρει το δρόμο προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την άμεση σύνδεση των αποδοχών και των προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την αποδοτικότητά τους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο απολύσεων από το δημόσιο. Η αξιολόγηση μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2013, ενώ οι ρυθμίσεις του Π.Δ. αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή που στόχο έχει την καθοριστική αναμόρφωση του ελληνικού κράτους.

Στόχοι και ατομικό συμβόλαιο

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, στο τέλος κάθε χρόνου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπογράφουν ατομικό συμβόλαιο. Σε αυτό θα καθορίζονται συγκεκριμένοι και ποσοτικοποιημένοι στόχοι, που θα πρέπει να επιτύχουν, βάσει των οποίων θα γίνονται οι προαγωγές και οι μισθολογικές αυξήσεις.

Στο τέλος του 2012, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπογράψουν τα συμβόλαια που θα ορίζουν τους ατομικούς στόχους για το 2013 και το 2014. Κάθε υπάλληλος θα αξιολογείται για τη διοικητική του ικανότητα, τη συμπεριφορά του στο χώρο εργασίας και την απόδοσή του στην υπηρεσία.

Εισηγητής της αξιολόγησης θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου, ενώ η τελική κρίση θα γίνεται από τον προϊστάμενο της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας.

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης

Τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι οι διοικητικές ικανότητες, η συμπεριφορά, η απόδοση του εργαζομένου ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα αποφασίζονται με τη βοήθεια ενός μαθηματικού τύπου.

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιτύχουν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 80% θα λαμβάνουν το κίνητρο επίτευξης στόχου (πριμ) που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων (εφορίες κλπ).

Οι «άριστοι» στις ανώτερες θέσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέππας, τις ανώτερες θέσεις με το νέο σύστημα αξιολόγησης θα καταλαμβάνουν οι «άριστοι», καθώς καταργείται το ισχύον σύστημα που στηριζόταν στα χρόνια προϋπηρεσίας. Η αξιολόγηση θα έχει και υποκειμενικό στοιχείο, αφού όπως είπε, ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα αξιοκρατικό.

Οι ποινές για τους μη αποδοτικούς

Με βάση τις ρυθμίσεις, εφόσον ένας υπάλληλος δεν είναι αποδοτικός, θα παραμένει βαθμολογικά και μισθολογικά στάσιμος, ενώ σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλής βαθμολογίας για τέσσερα συνεχόμενα έτη, θα κινείται εις βάρος του πειθαρχική διαδικασία με το ερώτημα της απόλυσης λόγω ανικανότητας.