ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb: Αύξηση των κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα - Προβληματισμός εν όψει της 28ης Οκτωβρίου

Ρεπορτάζ Newsbomb: Αύξηση των κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα - Προβληματισμός εν όψει της 28ης Οκτωβρίου
Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού
ΙΝΤΙΜΕ / Φωτογραφία Αρχείου

Προβληματισμός επικρατεί από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Τι αναφέρει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Newsbomb.gr

Σε συναγερμό έχουν τεθεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο χθες, εντοπίστηκαν 3.937 νέες μολύνσεις, με τις 623 να καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.

Τόσο η αλλαγή του καιρού -ο οποίος αρχίζει να ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών- όσο και οι αργοί ρυθμοί που προχωρούν οι εμβολιασμοί έχουν οδηγήσει στην αύξηση των περιστατικών Covid-19 αλλά και σε περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό έντονο προβληματισμό και σκεπτικισμό προκαλούν οι εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου.

Προβληματισμός που εντείνεται και από τις εικόνες που καταγράφτηκαν τη Δευτέρα το πρωί από τη λιτανεία των λειψάνων του πολιούχου της πόλης όπου παρευρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί χωρίς να τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Η λιτανεία πραγματοποιήθηκε με πομπή προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, μέσω της Ολύμπου, και επέστρεψε ξανά στον Άγιο Δημήτριο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι πιστοί αψήφησαν τα μέτρα κατά της Covid-19, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που συνωστίστηκαν και ασπάστηκαν τις εικόνες χωρίς να φέρουν μάσκα προστασίας.

Μεγάλος συνωστισμός στη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου
Μεγάλος συνωστισμός στη λιτανεία του Αγίου ΔημητρίουIntime

Βατόπουλος: Επικίνδυνες υγειονομικά οι παρελάσεις

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο και του ζήτησε να τοποθετηθεί τόσο για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού όσο και για τις προγραμματισμένες παρελάσεις.

Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος «το εάν θα γίνουν ή όχι παρελάσεις είναι μία καθαρά πολιτική απόφαση αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως οποιαδήποτε συγκέντρωση είναι επικίνδυνη. Εφόσον αποφασιστεί να γίνουν παρελάσεις, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια. Καλό θα ήταν σε αυτές να βρεθούν μόνο εμβολιασμένοι πολίτες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας όπως μάσκα κα.»

Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «μπαίνουμε σε ένα νέο κύμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο καιρός αρχίζει να ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμαι τα μέτρα προστασίας. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει περεταίρω ενημέρωση για τα εμβόλια ώστε οι πολίτες να πειστούν και να εμβολιαστούν».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ότι η μαθητική παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε, λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.

Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τήρηση των μέτρων

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι η πόλη επί μακρό χρονικό διάστημα παρουσιάζει μια συνεχώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

«Αν γυρίσουμε έναν χρόνο πίσω, στον περσινό εορτασμό του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη, θα διαπιστώσουμε πως η εξέλιξη της πανδημίας είχε και τότε καλπάζοντα ρυθμό, με τα αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε στην πόλη μας τους μήνες που ακολούθησαν. Η εικόνα φέτος έχει ομοιότητες, έχει όμως και μια σημαντική διαφορά, που αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών. Η περσινή θλιβερή εξέλιξη πρέπει να αποτελέσει για όλους μας μάθημα ζωής, ώστε κατά τον φετινό εορτασμό να συμπεριφερθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε τηρώντας τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε να μην ευνοήσουμε την μετάδοση του ιού. Η χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, επιβάλλεται. Ας μην αφήσουμε τον ιό να γιορτάσει μαζί μας και ιδιαίτερα κατά τις επισκέψεις μας σε φίλους και συγγενείς, ας προστατεύουμε όλους εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αλλά και εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Ο περιορισμός της πανδημίας είναι στο χέρι όλων μας και το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε είναι ο εμβολιασμός μας», επεσήμανε ο κ. Νίτσας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Το μυστήριο με το Skoda - «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Μέγαρα: Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί σε επεισόδια με Ρομά – Δέχθηκαν σκάγια και πέτρες

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά