ΕΛΛΑΔΑ

Η Πορτογαλία πληρώνει την απλή αναλογική, στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση

Η Πορτογαλία πληρώνει την απλή αναλογική, στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση

Το παράδειγμα του πως μπορεί μία χώρα να κατρακυλήσει στην ακυβερνησία μέσω της απλής αναλογικής δείχνει αυτές τις μέρες η Πορτογαλία.

Η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου που έχει σημειώσει υψηλές επιδόσεις στο μέτωπο των εμβολιασμών αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης μειοψηφίας των σοσιαλιστών με αφορμή το ενδεχόμενο καταψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2022.

Χαρακτηριστικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο είναι ο τίτλος του Politico (Far-left budget revolt pushes Portugal’s government to the brink): «Η “εξέγερση” της άκρας αριστεράς για τον Προϋπολογισμό ωθεί την κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο χείλος του γκρεμού».

Η ιστοσελίδα περιγράφει παράλληλα τις περιπέτειες και τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς τα δύο πρώην ακροαριστερά κόμματα αποφασίζουν πλέον ανά περίπτωση και για τον θα στηρίξουν κάθε νομοσχέδιο (case-by-case basis).

«Η Πορτογαλία κινδυνεύει με πρόωρες εκλογές μετά το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό για τον Προϋπολογισμό» αναφέρει το Euronews, θυμίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2023.

Μπροστά στο χάος η μειοψηφική κυβέρνηση

Τα προβλήματα έχουν εμφανιστεί εδώ και καιρό στην Πορτογαλία, καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται «παράγει» αδύναμες κυβερνήσεις, οι οποίες είτε αποτελούν ετερόκλητους συνασπισμούς, είτε όπως στη σημερινή συγκυρία, μειοψηφικές κυβερνήσεις που δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή τις αποφάσεις τους.

Αναπόφευκτα το μυαλό των πολιτικών αναλυτών στην Ελλάδα ζυγίζει τις πιθανές αναλογίες μιας ανάλογης κατάστασης στη χώρα μας με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ήδη οι πολίτες της Πορτογαλίας, μετά τη δοκιμασία της πανδημικής κρίσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν μπροστά σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες όμως, όπως εκτιμάται, δεν θα λύσουν το σημερινό πρόβλημα, αλλά θα σπρώξουν τη χώρα πιο βαθιά στην ακυβερνησία.

Πιο συγκεκριμένα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας έχει ανακοινώσει την απόφασή του να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Κόστα, σύμφωνα και με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα. Όπως υποστήριξε δημόσια ο Ντε Σόουζα, οι προσπάθειές του για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση «δεν βρήκαν ανταπόκριση από την κυβέρνηση».

Τον Προϋπολογισμό των Σοσιαλιστών αναμένεται να καταψηφίσουν επίσης, η παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Αριστερό Μπλοκ και η δεξιά αντιπολίτευση, παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλο Ρέμπελο ντε Σόουζα, μίλησε για επίσπευση των εκλογών που ήταν κανονικά θα διεξάγονταν το φθινόπωρο του 2023.

«Από τη στιγμή που ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν εγκριθεί, αρχίζει αμέσως η διαδικασία προετοιμασίας διάλυσης της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας. Όπως πρόσθεσε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε σημαντικό κόστος για τη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: «Λιποθυμούσε στις σκάλες και έλεγε, όχι ακόμη», αποκαλύπτει ο Γιώργος Λιάνης

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Το μυστήριο με το Skoda - «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Ρoή Ειδήσεων