ΕΛΛΑΔΑ

Διπλωματικό θρίλερ: Επίσημο αίτημα η Αθήνα για την επιστροφή των 400 αλλοδαπών στην Τουρκία

Διπλωματικό θρίλερ: Επίσημο αίτημα η Αθήνα για την επιστροφή των 400 αλλοδαπών στην Τουρκία
Aegean Boat Report

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε.Ε. ζητούν από την Άγκυρα να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, σύμφωνα με τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας. 

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η υπόθεση με το φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, που έπλεε ακυβέρνητο ανοικτά της Ιεράπετρας, με επιβαίνοντες 400 μετανάστες.

Το πλοίο ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Ιεράπετρας, κάλεσε μέσω 112 ζητώντας βοήθεια. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού, όπου προσέδεσε το πλοίο, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για το πού θα διανυκτερεύσουν οι 400 μετανάστες, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να επιστρέψει το πλοίο στην Τουρκία μαζί με τους 400 μετανάστες απ' όπου και ξεκίνησε.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος υπέβαλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με την Frontex και την Κομισιόν και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε νησί των Δωδεκανήσων όπου θα διανυκτρεύσουν οι μετανάστες και το πρωί αναμένονται οι κινήσεις της Τουρκίας για να παραλάβει πίσω το σκάφος με τους εκατοντάδες ταλαιπωρημένους μετανάστες.

Ερωτήματα προκαλεί στην υπόθεση ο ρόλος του τουρκικού καθεστώτος και το πώς το «σαπιοκάραβο» έφυγε ανενόχλητο από τις τουρκικές ακτές επιχειρώντας να διασχίσει την Ανατολική Μεσόγειο και να βρεθεί στην Ιταλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έληξε το θρίλερ στην Ιεράπετρα: Δεν αυτοκτόνησε ο συζυγοκτόνος

«Άτρωτοι» στον κορονοϊό - Το μυστικό των ανθρώπων που δεν αρρωσταίνουν ποτέ από Covid-19

Καιρός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα «χτυπήσει» ο κυκλώνας «Νέαρχος»