ΕΛΛΑΔΑ

Ανοικτά καταστήματα σήμερα με μέτρα, εκπτώσεις και... σαρωτικούς ελέγχους

Ανοικτά καταστήματα σήμερα με μέτρα, εκπτώσεις και... σαρωτικούς ελέγχους
Σαρωτικοί έλεγχοι στα καταστήματα
INTIME

Ανοικτά είναι σήμερα Κυριακή (7/11) τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα, με αυστηρή τήρηση των μέτρων λόγω της πανδημίας.

Ανοιχτά είναι σήμερα, Κυριακή 7 Νοεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο των εμπορικών συλλόγων τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 18:00 ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΕΛΠΕ (στον οποίο υπάγονται οι αλυσίδες καταστημάτων και τα πολυκαταστήματα) αναφέρει ότι «στις περιοχές που πραγματοποιούνται ενδιάμεσες εκπτώσεις (1 έως 15 Νοεμβρίου), τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά στις 7 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή από 11πμ έως 8μμ».

Σαρωτικούς ελέγχους έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί η αστυνομία στην Αθήνα τόσο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και σε εμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν τους μη εμβολιασμένους.

Να υπενθυμίσουμε πως κατά τους ελέγχους στις επιχειρήσεις δεν ελέγχονται μόνο οι πελάτες για την ύπαρξη των προβλεπόμενων εγγράφων, αλλά και οι εργαζόμενοι.

Σαρωτικούς ελέγχους πραγματοποιούν για δεύτερο σερί 24ωρο δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα νέα μέτρα της πανδημίας.

Η εστίαση και τα ανοικτά καταστήματα ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι στο επίκεντρο των ελέγχων από τα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς από το πρωί της Κυριακής πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχουν πελάτες και επιχειρήσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους των καταστημάτων.

Τα νέα μέτρα

Από χθες Σάββατο 6 Νοεμβρίου ισχύουν τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, η πρόσβασή τους γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ σε εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των shops in a shop, μεικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κα. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες. Σημειώνετε πως χθες επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 23 καταστήματα σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, με τήρηση των μέτρων των σημείων και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Ποσοστό πληρότητας εκατό τοις εκατό (100%)
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό
  • Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test)

«Τα νέα μέτρα είχαν αποτέλεσμα»

Ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφορικά με τα νέα μέτρα δήλωσε πως, τόσο οι πελάτες αλλά και οι επιχειρηματίες έδειξαν συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης την πρώτη μέρα εντατικών ελέγχων στην αγορά για την τήρηση των μέτρων.

«Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι που έγιναν το μεσημέρι σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα, mall, που μπήκαν τώρα σε αυτή τη διαδικασία, έδειξαν ότι υπάρχει συμμόρφωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι πελάτες που σέβονται τον υγιή επιχειρηματία έδειχναν τα πιστοποιητικά τους χωρίς προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε στην περίπτωση του νυχτερινού μαγαζιού στο Γκάζι, όπου εντοπίστηκαν πελάτες χωρίς τα πιστοποιητικά, σημειώνοντας ότι επειδή ήταν υπότροπο για τρίτη φορά, επιβλήθηκε ανάκληση της άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Μάλιστα, ο κ. Μπίνης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους, καθώς η βάση δεδομένων που διαμοιράζονται όλοι οι φορείς που τους διεξάγουν, τους δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουν το πλήρες ιστορικό για κάθε ΑΦΜ για τους τελευταίους 18 μήνες.

«Με τα tablets και τα smartphones που διαθέτουμε, έχουμε τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από την αρχή που έχει επιβάλλει το πρόστιμο, να βλέπουμε το ιστορικό και αυτό μας βοηθάει σε δύο πράγματα. Πρώτον στον σχεδιασμό των ελέγχων ώστε να μην κουράζουμε τους ελεγχόμενους και δεύτερον να αποφασίζουμε το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί σε περίπτωση δεύτερης ή τρίτης υποτροπής», τόνισε.

Τέλος, όπως ανέφερε, το σύστημα δείχνει ευαίσθητες δομές, γηροκομεία, προνοιακές δομές, όπου από τον Σεπτέμβριο διενεργούνται έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι αρχές ότι τηρούνται τα μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Τούνη: Απάντησε για την οικειοθελή της αποχώρηση από το «J2US» και τις φήμες περί εγκυμοσύνης

«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο και με βίασε» - Σοκάρουν οι καταθέσεις κατά γνωστού ηθοποιού

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr