ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: «Για το επόμενο δεκαήμερο θα βλέπουμε καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων»

Κρούσματα σήμερα: «Για το επόμενο δεκαήμερο θα βλέπουμε καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων»
ap

Κρούσματα σήμερα: Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας - Τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 10.000 το επόμενο διάστημα, είπε στο Newsbomb.gr o καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης

Εκτόξευση του ιικού φορτίου, δείχνουν τα λύματα σε αρκετές περιοχές της χώρας για το επόμενο δεκαήμερο. Αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+61%) παρατηρήθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής. Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο Newsbomb.gr, δήλωσε πως το ανάλογα με τεστ που διενεργήθηκαν τοπ Σαββατοκύριακο η Αττική θα καταγράφει καθημερινά από 1600 έως 2000 ημερήσια κρούσματα.

Μιλώντας δε για την εικόνα της πανδημίας σε ολόκληρη τη χώρα ο κ. Θωμαΐδης είπε πως καθημερινά για το επόμενο δεκαήμερο, «θα βλέπουμε ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων».

«Τα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων, θα φτάσουν τα 9.000. Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι πολύ κρίσιμο, οι μολύνσεις θα ξεπεράσουν τις 10.000 και ενδεχομένως να αγγίξουν τις 11.000 ημερησίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Κλείνοντας ο κ. Θωμαΐδης απεύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες, λέγοντας, «είναι πάρα πολύ σημαντική η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης της τρίτης δόσης. Θα δούμε άμεσα μείωση του ιικού φορτίου».

9.000-11.000 οι καθημερινές μολύνσεις τις επόμενες 3 εβδομάδες

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό τις επόμενες 3 εβδομάδες, τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 9 και 11 χιλιάδων, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας, πως το ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γριπούλα και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να επισπευστεί χρονικά η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης είπε ότι έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Κλείνοντας ο καθηγητής αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, είπε πως καλό θα ήταν να προηγηθεί το εμβόλιο του κορονοϊού και μετά από 2 εβδομάδες να ακολουθήσει αυτό της γρίπης.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξηγώντας πως και οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν αυτή την τάση η οποία είναι συνεχώς ανοδική από τον Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το χθεσινό ρεκόρ των κρουσμάτων, παρατήρησε ότι χθες διενεργήθηκαν τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς με τα νέα μέτρα αυξήθηκε η ιχνηλάτηση. Για να μετρηθεί όμως η αποτελεσματικότητα τους θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 10 μέρες, αλλά φαίνεται πως σε πρώτη φάση έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής

Πέθανε η ραδιοφωνική παραγωγός Εύα Μπουντούρη – Το συγκινητικό αντίο του «Εν Λευκώ»

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα σε μη εμβολιασμένους