ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορίες ανηλίκων: Το προφίλ των παιδιών που συμμετέχουν - Και άλλες ομάδες στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ

Φόβος και τρόμος έχουν γίνει οι συμμορίες ανηλίκων
Φόβος και τρόμος έχουν γίνει οι συμμορίες ανηλίκων

Φόβος και τρόμος έχουν γίνει συμμορίες ανηλίκων που εκβιάζουν, δέρνουν και απειλούν νεαρούς μαθητές 

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αστυνομία αλλά και σε ειδικούς το φαινόμενο που ακούει στο όνομα «συμμορίες ανηλίκων» καθώς όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες ακραίων και επικίνδυνων συμπεριφορών από ομάδες νεαρών που σκορπούν τον τρόμο απειλώντας και χτυπώντας συνομήλικούς τους κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Ομάδες εφήβων στρατολογούν μαθητές, ακόμη και του δημοτικού, και στη συνέχεια, σαν συγκροτημένες ομάδες, επιτίθενται σε «αντίπαλες συμμορίες» με μαχαίρια, σιδερολοστούς ακόμη και πιστόλια. Μάλιστα είναι τέτοια η αίσθηση δύναμης και ασφάλειας που νιώθουν που, προκειμένου να κάνουν φιγούρα, δεν διστάζουν να αναρτήσουν τα… «κατορθώματά» τους στα social media.

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. και άλλες συμμορίες ανηλίκων

Πρόσφατα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών προχώρησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών δύο συμμοριών ανηλίκων. Ο λόγος για την «Strassenbande» και την «Kolonos Hooligans», - δύο ομάδες που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος στο κέντρο των Αθηνών ληστεύοντας και χτυπώντας νεαρούς μαθητές με ρόπαλα, σουγιάδες και «πεταλούδες» (δείτε αναλυτικά παρακάτω).

Όπως πληροφορείται όμως το Newsbomb.gr, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει και άλλες συμμορίες -τουλάχιστον δύο- που αποτελούνται από ανήλικους και που η δράση τους ομοιάζει με αυτή των ομάδων που έχουν συλληφθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πρόκειται για ομάδες με μέλη κυρίως παιδιά από την Αλβανία και από τη χώρα μας που φέρονται να εμπλέκονται σε ληστείες, ξυλοδαρμούς και απειλές κατά μαθητών. Μάλιστα, μία από τις συμμορίες που έχουν μπει στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είναι αντίπαλη με μία από τις δύο που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα.

Συμμορίες ανηλίκων: Το προφίλ των μελών

Ποιο είναι όμως το προφίλ των παιδιών που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ομάδες; Όπως εξηγούν άτομα με γνώση σε τέτοιες υποθέσεις «πρόκειται κυρίως για παιδιά που προέρχονται από προβληματικές οικογένειες και που αναζητούν την προσοχή. Επειδή τους λείπει φροντίδα από την οικογένειά τους, αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με συνομήλικους τους, νιώθουν ασφάλεια και δρουν ως ομάδα κάνοντας επίδειξη δύναμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι νιώθουν μέλη μιας ομάδας-οικογένειας. Όσον αφορά στους γονείς, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν ιδέα για τα όσα κάνουν τα παιδιά τους όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι».

Παράλληλα, ένα βασικό χαρακτηριστικό των μελών αυτών των συμμοριών είναι ο όρκος σιωπής που δίνουν με αποτέλεσμα όσοι συλλαμβάνονται να δίνουν πολύ δύσκολα πληροφορίες για την ομάδα που ανήκουν.

«Strassenbande»: Η συμμορία που είχε γίνει φόβος και τρόμος

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών προχώρησαν στην εξάρθρωση της συμμορίας ανηλίκων που φέρει το όνομα «Strassenbande».

Το χαρακτηριστικό της συμμορίας που είχε γίνει φόβος και τρόμος στις περιοχές του Ζωγράφου, του Βύρωνα και της Καισαριανής ήταν η αγριότητα με την οποία εξαπέλυαν τις επιθέσεις τους.

Φωτογραφίες των μελών της συμμορίας και των όπλων που διέθεταν

Πολλές φορές οι ενέδρες σε μαθητές στήνονταν δίπλα από σχολεία, με τη λεία τους να περιλαμβάνει συνήθως κινητά τηλέφωνα και μικρά χρηματικά ποσά. Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 10 ανήλικοι και δύο ενήλικοι, ενώ κατασχέθηκαν αεροβόλο όπλο, ρόπαλο, πεταλούδες-σουγιάδες, θραύστης τζαμιών, οχήματα, μοτοσυκλέτα, κινητά τηλέφωνα και χρήματα.

Τα μέλη της συμμορίας είχαν συγκεκριμένο… dress code καθώς φορούσαν μαύρα ρούχα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες ή μπλούζες. Ως προς τον τρόπο δράσης επιτίθονταν κυρίως με ρόπαλα και μαχαίρια, αφαιρώντας από τα θύματα προσωπικά τους αντικείμενα και προκαλώντας τους σωματικές βλάβες. Επίσης και με σκοπό την επίδειξη ισχύος αφαιρούσαν από τα θύματά τους τα ρούχα.

«Colonos Hooligans»: Μαχαίρωναν μαθητές και τραβούσαν βίντεο

Η δεύτερη συμμορία ανηλίκων που εξαρθρώθηκε πρόσφατα είναι η αποκαλούμενη «Colonos Hooligans».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της ξεκίνησε έπειτα από μία άγρια επίθεση που έκαναν σε μαθητές με μαχαίρι σε επαγγελματικό λύκειο.

Το φωτογραφικό «άλμπουμ» της συμμορίας

Το ένα από τα δύο θύματα είχε δεχθεί μαχαιριά η οποία τον τραυμάτισε σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ακόμα τρεις επιθέσεις της συμμορίας μέσα σε σχολικά συγκροτήματα με θύματα μαθητές.

Σχεδόν πάντα οι δράστες είχαν πάνω τους πλήθος από μαχαίρια, ενώ ως αρχηγός φέρεται ένας 17χρονος ο οποίος έδινε τις εντολές και συντόνιζε τις επιθέσεις που εξαπέλυαν σε κέντρο Αθήνας, Άγιο Παντελεήμονα, Σεπόλια και Κολωνό.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο του Newsbomb.gr από την επίθεση με μαχαίρι στο 1ο ΕΠΑΛ