ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Έλεγχος σε 40.000 δείγματα του ΕΟΔΥ - Τα αποτελέσματα

ΕΟΔΥ
Καθησυχαστικά ήταν τα πρώτα δείγματα για την παρουσία της μετάλλαξης στη χώρα μας
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Ο εντοπισμός κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο σήμαναν συναγερμό και στις ελληνικές αρχές, με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης να επανεξετάζει 40.000 δείγματα.

Σαράντα χιλιάδες δείγματα μπήκαν ξανά στο «μικροσκόπιο» του Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορονοϊού, από τα οποία κανένα δεν αφορούσε τη μετάλλαξη «Όμικρον». Τα συγκεκριμένα δείγματα ήταν τόσο από φετινές λοιμώξεις όσο και από περυσινές. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, πως για την ώρα τουλάχιστον, η νέα μετάλλαξη δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα.

Μάλιστα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από 9 χώρες της Νότιας Αφρικής.

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί με τη νέα μετάλλαξη, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες. «Με τη Δέλτα αργήσαμε να αντιδράσουν οι χώρες να κλείσουν σύνορα κτλ, μ αυτή υπάρχει ανησυχία δεν έχουμε πολλά δεδομένα ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική. Ακόμα κι αν είναι πιο μεταδοτική σε τι μεταφράζεται αυτό; Σε πιο βαριά νόσο, σε ίδια νόσο με τη Δέλτα, μπορεί να είναι και πιο ήπια η νόσος που προκαλεί…», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Να δείξουμε ψυχραιμία, να μαζευτούνε όλα τα στοιχεία. Το ανησυχητικό εν προκειμένω είναι να δούμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της μετάλλαξης. Φυσικά έχουμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες την ετοιμότητα από ό,τι μας είπανε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα μπορούν να παρασκευάσουν, αν χρειαστεί, και εμβόλιο. Το έδαφος που αναπτύσσονται οι μεταλλάξεις είναι οι ανεμβολίαστοι», ανέφερε νωρίτερα στο Mega o διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκάρουν οι καταγγελίες για την κακοποίηση της Φωτεινής: «Της πατούσαν την κοιλιά ενώ ήταν έγκυος»

Κορονοϊός: Αυτοί οι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται

Η δολοφονία της οικογένειας Χρυσαφίδη στην Εκάλη - Ο μυστήριος μπάτλερ και οι φωτογραφίες στο ebay