ΕΛΛΑΔΑ

Πόρισμα-καταπέλτης του ΣΔΟΕ για το «φαγοπότι» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Πόρισμα-καταπέλτης του ΣΔΟΕ για το «φαγοπότι» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Νέες αποκαλύψεις για τα χλιδάτα ταξίδια στο εξωτερικό με χορηγό τη ΔΕΗ πραγματοποιούσε η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στο πόρισμα του ΣΔΟΕ που κατέχει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκηση γίνεται λόγος για 16 επισκέψεις συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ωστόσο, πολυδάπανες είναι οι φιλοξενίες συνδικαλιστών από άλλα κράτη στην Ελλάδα, με το συνολικό κονδύλι να ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά τιμολόγια που πλήρωνε η ΔΕΗ, στελέχη της ΓΕΝΟΠ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων της ΔΕΗ έκαναν 16 ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και διοργάνωσαν 10 φιλοξενίες Μαροκινών, Τυνησίων, Καναδών, Σέρβων, Βοσνίων, Ρουμάνων και Γάλλων, ενώ έγιναν και τρία πανάκριβα συνέδρια.

Τα τιμολόγια δείχνουν πώς έγιναν με τις τριγωνικές τιμολογήσεις, τα έξοδα όλων αυτών των δραστηριοτήτων αυξάνονταν συνεχώς.

Για παράδειγμα, μια 15ήμερη φιλοξενία 37 Καναδών «φουσκώθηκε» στα 115.440 ευρώ με βάση το τελικό τιμολόγιο τουριστικού γραφείου. Προηγουμένως, ένα άλλο γραφείο είχε ανεβάσει το κόστος στα 75.000 ευρώ, ενώ τα 31 παραστατικά δείχνουν ότι οι πραγματικές δαπάνες ήταν 37.307,84 ευρώ.

Την ίδια ώρα, για ταξίδι επτά ημερών σε Βερολίνο και Πράγα, όπου συμμετείχαν 30 συνδικαλιστές, η ΔΕΗ κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 75.570 ευρώ, την ίδια ώρα που τα παραστατικά μιλούν μόνο για 26.935 ευρώ.

Επίσης, ένα άλλο ταξίδι 30 ατόμων σε Βιέννη και Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο του 2009 κόστισε 95.542 ευρώ, ενώ τα παραστατικά δείχνουν ότι το κόστος ήταν λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 44.117 ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί ένα άλλο ταξίδι στη Γενεύη, το διάστημα 26.10.2010-30.12.2010, για το οποίο η ΔΕΗ κατέβαλλε 30.500 ευρώ. Το συγκεκριμένο ταξίδι δεν έγινε ποτέ...

ΓΕΝΟΠ: Ούτε ευρώ δεν πήραμε

Πάντως, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα αναφέρει το πόρισμα, κάνοντας λόγο για «άνθρακες».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος κατήγγειλε επίθεση λάσπης από «κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές» και δήλωσε έτοιμος να ανοίξουν οι λογαριασμοί των συνδικαλιστών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τη διοίκηση να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η ΓΕΝΟΠ άλλαξε τα... φώτα στη ΔΕΗ

Ο Παπακωνσταντίνου ζητά τα λεφτά από το «φαγοπότι» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Ν. Φωτόπουλος: Αν βρουν σε μένα έστω 1 ευρώ, θα αυτοκτονήσω!