ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Χριστούγεννα 2021: Οι «επτά εντολές» για ασφαλείς γιορτές

Προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού
Προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού
Intime - Φωτογραφία αρχείου

Στοχευμένες παρεμβάσεις, συστάσεις για συνεχόμενο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και εμβολιαστικό σπριντ είναι οι στρατηγικές μείωσης της διασποράς του κορονοϊού

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η χώρα ελέω κορονοϊού με τις προβλέψεις για την περίοδο των εορτών να καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες. Η αύξηση των σκληρών δεικτών, δηλαδή νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων, είναι και αυτή που προβληματίζει τους επιστήμονες.

«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται μείωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε αύξηση, η οποία οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων και την κινητικότητα» ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά στα νέα κρούσματα, η σταθεροποίηση είναι ξεκάθαρη, ωστόσο «περιμένουμε να δούμε εάν θα ακολουθήσει πτώση. Γιατί εάν μείνουμε πολύ σταθεροί, φοβάται κανείς ότι πάμε για αύξηση, ειδικά σε σχέση με τη διασπορά μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία δυστυχώς έχουμε ακόμη αναπάντητα ερωτήματα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι ευνόητο ότι η επιδημιολογική κατάσταση έως τα Χριστούγεννα μπορεί να ανατραπεί. Στοχευμένες παρεμβάσεις, συστάσεις για συνεχόμενο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και εμβολιαστικό σπριντ είναι οι στρατηγικές μείωσης της διασποράς του ιού.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Κορονοϊός: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης της Χριστούγεννα, δηλαδή εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και χώρους διασκέδασης.

Κορονοϊός: Συστάσεις για συνεχή self tests για γιορτές

Ο εμβολιασμός είναι ένα «όπλο» για ασφαλείς γιορτές. Το δεύτερο είναι ο διαρκής αυτοδιαγνωστικός έλεγχος όλων των πολιτών, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, πριν από κάθε συνάθροιση, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και την απομόνωσή τους.

Κορονοϊός: Δεν ξεχνάμε τις μάσκες

Τον οδηγό για ασφαλή Χριστούγεννα συμπληρώνουν τα γνωστά μέτρα ατομικής υγιεινής. «Είναι κρίσιμο όλοι μας εμβολιασμένοι και μη να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερο» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η χρήση της μάσκας ανακόπτει τις μεταδόσεις και δεν πρέπει να την ξεχνά κανείς.

Κορονοϊός: Νέο πακέτο μέτρων πριν τα Χριστούγεννα;

«Πρέπει να δούμε τη διασπορά σε σχέση με το μεταλλαγμένο στέλεχος. Τα μέτρα που έχουν αυτή τη στιγμή ανακοινωθεί αφορούν στους ανεμβολίαστους που για να αποδώσουν χρειάζονται λίγες βδομάδες. Ενδεχομένως να χρειαστεί να μιλήσουμε για επιπλέον μέτρα» σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Όπως γράφει η εφημερίδα, τα σενάρια που είναι στο συρτάρι είναι πολλά και το lockdown δεν είναι ένα από αυτά.

Κορονοϊός: Άνοιξε η βεντάλια της υποχρεωτικότητας

Με την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον να είναι υπαρκτή και με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν στασιμότητα της συμμετοχής στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων πολιτών, παράλληλα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα εκείνοι που έχουν άσχημη έκβαση εάν νοσήσουν από Covid-19, η Ελλάδα προχώρησε στην επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες από 60 ετών και άνω. Η υποχρεωτικότητα ξεκινά να εφαρμόζεται στις 16 Ιανουαρίου και για όσους πολίτες δεν εμβολιαστούν προβλέπεται μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ.

Κορονοϊός: Τρίτη δόση

Η αναμνηστική δόση κρίνεται πολύ σημαντικό εφόδιο για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες αυξάνει κατακόρυφα τα αντισώματα έναντι της Covid-19 και ενισχύει την ανοσία εμβολιασμένων που χάνουν την προστασία τους μετά την παρέλευση έξι ή και λιγότερων μηνών.

Κορονοϊός: Εμβολιασμός παιδιών

Η επιτάχυνση της αναμνηστικής δόσης είναι ένα μέρος της αναπροσαρμοσμένης στρατηγικής για τον εμβολιασμό. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα υφίσταται συνεχώς αλλαγές προς διευκόλυνση των πολιτών. Στην εμβολιαστική εκστρατεία θα ενταχθούν και τα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών με το «πράσινο φως» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής (κυκλοφορεί 5/12)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολες ώρες για τον Χρήστο Σαρτζετάκη - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Λαϊκού»

H νέα ταυτότητα στο κινητό μας: Βιβλιάριο υγείας, δίπλωμα οδήγησης, και ταυτοποίηση σε μία εφαρμογή

Λουκία Πιστιόλα: Ευχόμουν ο πατέρας μου να πεθάνει δευτερότριτο για να είμαι στην κηδεία (vid)