ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: 26 κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

κρούσματα μετάλλαξη Όμικρον
Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.
ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα σε 26 ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή επιβεβαιωμένα 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον. Μη παραμείνουμε σε αυτό τον αριθμό. Αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρα που είχε αυξημένη επιδημιολογική εικόνα της Όμικρον. Αυτό δείχνει πως κυκλοφορεί ο ιός στην κοινότητά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης.

«Οι συρροές ή μάλλον τα κρούσματα που αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στην Κρήτη και στη Λακωνία και κάποια στην Αττική», πρόσθεσε.

«Αναμένεται η αύξηση στη μετάλλαξη Όμικρον. Η μετάλλαξη όντως είναι πιο μεταδοτική και έχει απλωθεί σε πάνω από 90 κράτη και νομίζω πως μας λέει κάτι. Κράτη που έχουν διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την ηλικία και την κάλυψη από εμβόλιο. Αυτό που εκκρεμεί ακόμα για να είναι πιο ξεκάθαρο είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από αυτή τη μετάλλαξη. Εκεί φαίνεται πως μπορεί να συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για την Όμικρον.»

«Αν δούμε κάπου πως αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό ίσως είναι ένα σήμα πως εκεί αυξάνεται η Όμικρον», τόνισε ο κ. Ζαούτης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι «σκοπός με την Όμικρον είναι να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της Όμικρον και να προλάβουμε να εμβολιαστούμε. Πώς γίνεται αυτό; Ιχνηλάτηση. Αυξημένα τεστ στις περιοχές που βλέπουμε αυξημένα νούμερα κρουσμάτων. Και γνωρίζουμε ήδη πως η τρίτη δόση επαναφέρει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σχεδόν στα επίπεδα που είχαμε απέναντι από τη Δέλτα».

Όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέχεια, η πιθανότητα επαναλοίμωξης από τον ιό έχει ανέλθει στο 8-9% εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, τα rapid-test φαίνεται πως ανιχνεύουν και τη μετάλλαξη Όμικρον. Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει πως η πλειονότητα των θετικών κρουσμάτων με Όμικρον που επιβεβαιώθηκαν με PCR, είχαν προηγουμένως και θετικό rapid-test.

Για τους ασθενείς οι οποίοι νοσούν στο σπίτι, ο καθηγητής Νίκος Σύψας διευκρίνισε πως δεν θα πρέπει να παίρνουν από μόνοι τους αντιβιοτικά, κορτιζόνη ή αντιπηκτικά, παρά μόνο αντιπυρετικά. Επίσης, χρειάζεται να παρακολουθούν τον πυρετό και το οξυγόνο τους τρεις φορές την ημέρα. Όταν ο κορεσμός του οξυγόνου στο οξύμετρο είναι κάτω του 94 ή αν αισθάνονται πολύ άσχημα, τότε πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο.

Νέα μέτρα: Τεστ σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας «έδειξε» ο Πλεύρης στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει τεστ για κορονοϊό σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας άφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων μπροστά στη μετάλλαξη Όμικρον.

«Συνεδριάζοντας η επιτροπή θα πάρει αποφάσεις» είπε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι «ο προβληματισμός είναι ότι θα θέλαμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού» καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο προαιρετικό self test που διανεμήθηκε για όλους από τα φαρμακεία.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή θα κάνουμε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα που θα παραπέμπουν σε περιορισμούς τύπου lockcdown».

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για το πότε εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έρθει η μεγαλύτερη πίεση από τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «η πίεση θα έρθει σύντομα, φαίνεται ότι η Όμικρον θα μας απασχολήσει πολύ έντονα μέσα στον Ιανουάριο και από τώρα τρέχουμε μοντέλα και έκτακτα σχέδια».

«Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν διεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής ενώ βάσει της πορείας της μετάλλαξης Όμικρον θα εξετάσουμε νέα μέτρα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας ότι «η επίταξη των ιδιωτών γιατρών θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές».

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «είναι δεδομένο ότι στην ύφεση του τέταρτου κύματος από τη Δελτα που χτυπηθήκαμε πολύ βαριά» κάνοντας λόγο για «αστάθμητο παράγοντα» σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία από τη νοσηρότητα και γι’ αυτό ανησυχούμε»

«Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είμαστε πιο πίσω στο κομμάτι της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. Είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσουμε γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου παρέχει πιο ενισχυμένη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, τέλος, ότι στο διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου θα βγουν συνολικά όσα κλιμάκια ελέγχων δεν έχουν βγει σε όλη την περίοδο της πανδημίας. «Όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τα μέτρα θα το μετανιώσει πικρά» προειδοποίησε ο Θάνος Πλεύρης κάνοντας λόγο για σαρωτικούς ελέγχους.

Όπως είπε, δε, «το πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος για την Πρωτοχρονιά» για το αν θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χιλή: Mε Ελληνίδα «πρώτη κυρία» στο πλευρό του ο νέος πρόεδρος της χώρας

Νέα μέτρα: Τεστ σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας «έδειξε» ο Πλεύρης στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

The Voice Τελικός: Νικήτρια η Άννα Αργυρού – Γνωρίστε το 16χρονο «διαμάντι» με τη μαγική φωνή

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Πότε θα δουν λεφτά οι δικαιούχοι