ΕΛΛΑΔΑ

Νέο μαχαίρι στα επιδόματα – Αλλαγές σε ΕΚΑΣ-ΟΑΕΔ

Νέο μαχαίρι στα επιδόματα – Αλλαγές σε ΕΚΑΣ-ΟΑΕΔ

Ο περιορισμός των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων στο μισό και η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας.

Θεσπίζονται νέα κριτήρια, που θα θέτουν περιοριστικούς όρους και εισοδηματική οροφή, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία, των ενδιαφερομένων που ξαναγράφτηκαν πρόσφατα στη λίστα, οπότε και αποκαλύφθηκαν οι 40.000 μαϊμού δικαιούχοι.

Η αρχή για τη μείωση των δικαιούχων έγινε με το ΕΚΑΣ στο οποίο τέθηκαν πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια και η κατοχή ακινήτων, καθώς και το επίδομα ανεργίας το οποίο μειώνεται κατά 22%, εφόσον είναι συνδεδεμένο με τους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στο 25πλάσιο του ισχύοντος ημερησίου επιδόματος που προσαυξάνονται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου.

Μερικά από τα κριτήρια που αναμένεται να τεθούν ως προς την καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα είναι η επιβολή πλαφόν 15.000 ευρώ.

Δηλαδή όσοι λαμβάνουν αυτό το ποσό από άλλες δραστηριότητες (π.χ ενοίκια κτηρίων, μερίσματα κ.α) δεν θα παίρνουν επίδομα εφόσον βγαίνουν άνεργοι. Αντίθετα θα λαμβάνουν ένα vautser απασχόλησης με το οποίο θα επαναπροωθούνται σε θέσεις απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr