ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Ζαούτης: Θα επικρατήσει η Όμικρον - Όπλο μας ο εμβολιασμός

Κορονοϊός - Ζαούτης: Θα επικρατήσει η Όμικρον - Όπλο μας ο εμβολιασμός
Αγωνία για την ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον.
AP photo

Κορονοϊός: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υποστηρίζει πως μόνο με το εμβόλιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση της μέταλλαξης. 

Ταχεία επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους «Ομικρον» αναμένεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Μεγάλο «όπλο», όπως λέει, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης της «Ομικρον» είναι η τρίτη δόση, η χορήγηση της οποίας προκάλεσε μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Κύριε Ζαούτη, σε τι βαθμό θεωρείτε ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα η παραλλαγή «Ομικρον» και τι έχουμε να περιμένουμε μετά τις γιορτές; Ερχεται 5ο κύμα;

Η έλευση του 5ου κύματος είναι σχεδόν βέβαιη, λόγω της έλευσης του στελέχους «Ομικρον» που είναι ήδη στη χώρα μας και, απ’ όσο γνωρίζουμε από διεθνή δεδομένα, το «Ομικρον» μπορεί να επικρατήσει έναντι του «Δέλτα». Συνεπώς, αφού το νέο στέλεχος έχει ήδη εισαχθεί στη χώρα μας, είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και, μάλιστα, το χρονικό διάστημα αυτό ίσως είναι συντομότερο σε σχέση με τον χρόνο που χρειάστηκε για να κυριαρχήσει η «Δέλτα» σε σχέση με την «Αλφα».

Πότε θα γνωρίζουμε εάν ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται με την τρίτη δόση και θα πάμε σε έναν ετήσιο εμβολιασμό; Τι θα κρίνει εάν η πανδημία περάσει στην ενδημικότητα;

Το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Για να απαντήσουμε αν ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται με την τρίτη δόση θα πρέπει να έχουμε δεδομένα αναφορικά με την προστασία που μας παρέχει ειδικά έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου και σε σχέση με το στέλεχος «Ομικρον». Τα μέχρι σήμερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ανοσία είναι σημαντικά αυξημένη έναντι της «Δέλτα» τόσο έναντι της μόλυνσης όσο και έναντι σοβαρής νόσου. Η αναμνηστική δόση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που σχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας την τελευταία περίοδο. Η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημικότητα, όταν η ανοσία, ειδικά στον πληθυσμό των μη ευπαθών ομάδων, είναι διαρκής και, συνεπώς, ο κορονοϊός, ανεξάρτητα από παρουσία μεταλλαγών, δεν θα μπορεί να προκαλεί σοβαρή νόσο.

Εάν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κυριαρχήσει στην Ελλάδα, χρειάζονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η διασπορά; Και ποια είναι αυτά;

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό και, συνεπώς, μπορεί να μεταδοθεί πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το «Δέλτα» ακόμα και σε άτομα που έχουν προηγουμένως μολυνθεί ή εμβολιαστεί. Τα βασικά μας «όπλα» για την ανάσχεση της διασποράς και ειδικότερα των πιθανών συνεπειών του νέου στελέχους είναι η αναμνηστική δόση, η τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς και οι περιορισμοί που ισχύουν αναφορικά με την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους. Επιπλέον μέτρα που συζητούνται είναι οι ενισχυμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι στην κοινότητα με δωρεάν παροχή self tests, καθώς και συστάσεις που αφορούν την εορταστική περίοδο αναφορικά με συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Είναι η θνησιμότητα μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Πού αποδίδετε τους σχεδόν 100 θανάτους ημερησίως τον τελευταίο μήνα;

Η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι η αναμενόμενη, δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης στην κοινότητα και ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες. Από δεδομένα που ανακοινώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ο αριθμός θανάτων ανά μονάδα πληθυσμού το τελευταίο διάστημα είναι αντιστρόφως ανάλογος με την εμβολιαστική κάλυψη στην κοινότητα για κάθε χώρα. Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να περιοριστεί η διασπορά και αντίστοιχα να μειωθεί και ο αριθμός θανάτων.

Ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε μαζικούς εμβολιασμούς στον Δήμο Πειραιά. Αναμένονται και άλλες παρόμοιες δράσεις που σχεδιάζετε για τον έλεγχο της πανδημίας και ποιες είναι αυτές;

Ναι, αναμένονται και άλλες δράσεις πανελλαδικά σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παράλληλα, δεν σταματούν οι δειγματοληψίες και προσπαθούμε με όλα τα δυνατά μέσα να βοηθήσουμε τις Υγειονομικές Περιφέρειες με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας

Αποκλειστικό Newsbomb: Νέα επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο «κλειστό» Lohan και 25.000 ευρώ πρόστιμο

Γιαννιτσά, Χριστούγεννα 1968: Η δολοφονία της όμορφης δασκάλας - «Ήθελα μόνο να την απολαύσω»

«Η Φάρμα»: Τα πρώτα πλάνα της Αγγελικής Ηλιάδη αγκαλιά με το «ξερολούκουμο»