ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Φλώρινα: Δύο άτομα στο νοσοκομείο - Ρήγματα σε σπίτια και καταστήματα

Σεισμός στη Φλώρινα: Δύο άτομα στο νοσοκομείο - Ρήγματα σε σπίτια και καταστήματα
Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος.
kozanimedia.gr

Σεισμός: Στους δρόμους ξενύχτησαν οι κάτοικοι της Φλώρινας μετά το που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή - Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, «οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους - Δύο άτομα στο νοσοκομείο - Ρηγματώσεις σε σπίτια και καταστήματα

Νύχτα αγωνίας και τρόμου ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους στη Φλώρινα, έπειτα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που «χτύπησε» την περιοχή το βράδυ της Κυριακής (9/1). Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε δεν τους άφησε να ηρεμήσουν, ενώ ανεστάλη και η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχής για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στo GrTimes ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου, μετά το σεισμό «δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής για ψυχολογικούς λόγους, αλλά δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βόσδου, «οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά πολλοί από αυτούς βγήκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πόλη της Φλώρινας αποκτά ξανά ρυθμούς, ενώ έχουν ανοίξει ήδη καταστήματα όπως φούρνοι και φαρμακεία, τα οποία λειτουργούν από νωρίς».

«Υπάρχουν ρηγματώσεις σε κτίρια – Έχουμε προβεί σε αυτοψία και είμαστε σε επιφυλακή»

Αρκετές είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η σεισμική δραστηριότητα στη Φλώρινα. Όπως αναφέρει ο Σωτήρης Βόσδου, «υπάρχουν ρηγματώσεις σε κτίρια και καταστήματα, ωστόσο δεν υπάρχουν καταρρεύσεις».

Κλιμάκια των τοπικών αρχών έχουν προχωρήσει ήδη σε καταγραφή των προβλημάτων στις περιοχές που «κουνήθηκαν», με τον αντιπεριφερειάρχη να τονίζει ότι «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Φλώρινας και Πρεσπών, κλιμάκια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουμε ήδη προβεί σε αυτοψία και είμαστε σε επιφυλακή».

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου χαρακτηρίζοντας θετικό ότι υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εξέφρασαν τον προβληματισμός τους για το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό αλλά και το αν τυχόν θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή η οποία έχει ιστορικό μεγαλύτερων σεισμών.

Για τον ισχυρό σεισμός μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 13 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ στην περιοχή. Το φαινόμενο είναι σε έξαρση και πιστεύουμε ότι σιγά - σιγά θα εκτονωθεί ωστόσο αν και πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ρήγματα τα οποία στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς. Το παρακολουθούμε».

Η στιγμή που χτυπά ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ

Κλειστά σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα 10/1 οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Δείτε το βίντεο του Mega που ακολουθεί:

Τσελέντης για σεισμό στη Φλώρινα: Βεβαρημένο το σεισμικό ιστορικό στην περιοχή

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ «ευτυχώς που είναι έντονη η μετασεισμική. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός» εξηγώντας ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ «έγινε πολύ κοντά στην Φλώρινα και με μικρό εστιακό βάθος και γι’ αυτό τον κατάλαβαν στην πόλη».

Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη ο σεισμός της Κυριακής προκλήθηκε από ρήγμα δυτικά της Φλώρινα που δεν ήταν γνωστό με τον ίδιο να προσθέτει ότι «χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ είχαμε ένα βεβαρημένο ιστορικό στην περιοχή καθώς το 1994 σημειώθηκε σεισμός 5,9 Ρίχτερ 40χλμ. από τη Φλώρινα ενώ στην ευρύτερη περιοχή τον Νοέμβριο του 1967 είχαμε σεισμό 6,6 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Φλώρινας».

«Από ό,τι φαίνεται ήταν ο κύριος σεισμός» είπε εκ νέου ο κ. Τσελέντης και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να είναι είναι μακριά από ετοιμόρροπους τοίχους καθώς «η ακολουθία θα ακολουθήσει για ημέρες και εβδομάδες λόγω του μικρού εστιακού βάθους».

Ο Άκης Τσελέντης χαρακτήρισε τέλος πολύ μικρή την πιθανότητα να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο είπε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μετασεισμό έως και 5 Ρίχτερ.

Μικρές ζημιές σε παλιά κτήρια

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Κάτοικοι της Φλώρινας, αυτή την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία «Διομήδης» με βροχές και χιόνια

«Μύλος» με τον Τζόκοβιτς: Οι Σέρβοι καταγγέλλουν ότι συνελήφθη, παρά τη δικαίωσή του από το δικαστήριο

Survivor Spoiler: Η Μυριέλλα έστειλε μήνυμα στον σύντροφό της -«Τον φαντάζομαι να βλέπει όλα αυτά»

ΗΠΑ: Συγκλονιστική διάσωση πιλότου λίγο πριν τον συνθλίψει διερχόμενο τρένο - Δείτε βίντεο