ΕΛΛΑΔΑ

Κατάληψη της ΔΟΥ Καστοριάς από Μ .Τρίτη

Κατάληψη της ΔΟΥ Καστοριάς από Μ .Τρίτη

Σε κατάληψη της ΔΟΥ Καστοριάς θα προχωρήσουν οι μηλοπαραγωγοί το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν απόψε.

Στην ανακοίνωση μιλούν για παραπλάνησή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, καθώς την Παρασκευή κατατέθηκαν κατά 40% μειωμένες από εκείνες που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές που είχαν υποστεί από την ασθένεια του φουζικλαδίου.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

Μετά από την τριετή πάροδο από την ασθένεια του φουζικλαδίου που έπληξε με σφοδρό τρόπο τις μηλοκαλλιέργειες του νομού μας το 2009, και μετά από την μακροχρόνια και ψυχοφθόρο αναμονή, μέσα από επανειλημμένες εξαγγελίες πληρωμής από τις πολιτικές ηγεσίες , που τελικά δεν πραγματοποιούνταν, οι μηλοπαραγωγοί ενημερώθηκαν με Δελτίο Τύπου ΕΛΓΑ στις 6-4-2012, ότι τα χρήματα των αποζημιώσεών τους έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τους περίμενε όμως μία οδυνηρή έκπληξη όταν διαπίστωσαν ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν ήταν εκείνα που είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ, αλλά μειωμένα κατά 40% περίπου και έτσι τα συναισθήματα χαράς και ανακούφισης, μετατράπηκαν σε απελπισίας, οργής και αγανάκτησης για τον εμπαιγμό και την αναλγησία του κράτους απέναντί τους.

Το 2009 ο κ. Πετσάλνικος με δύο διαδοχικές επερωτήσεις του στην Βουλή αναδείκνυε το πρόβλημα των καταστροφικών ζημιών εξ αιτίας του φουζικλαδίου, εκτιμώντας το μέγεθος τους στο ύψος του 95% επί της συνολικής παραγωγής.

Μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με της επιτροπής αγώνα και με τους κα. Μπατζελή, κ. Πετσάλνικου και κ. Σαρρή, αποφασίστηκε να αποζημιωθούν μέσω των ΠΣΕΑ με το ποσό των 3.200.000€, έναντι του αρχικού ποσού της εκτιμήσεως του ΕΛΓΑ που ήταν 6.000.000€, και αφού δώσει την έγκρισή της η Ε.Ε. . Προς έκπληξή μας μαθαίνουμε ότι το έγγραφο που έφυγε για την Ε.Ε. είχε το ποσό των 2.100.000€. Ύστερα από τις διαβεβαιώσεις του κ. Πετσάλνικου ότι οι παραγωγοί θα πάρουν όλα τα λεφτά που εγκρίθηκαν και ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο περίμεναν υπομονετικά την δικαίωσή τους.

Τελικά τα ποσά της αποζημίωσης που καταβλήθηκαν είναι δυστυχώς υποπολλαπλάσια, βυθίζοντας σε απόγνωση τους μηλοκαλλιεργητές του νομού μας, μιας και τα χρήματα ήταν ήδη οφειλόμενα σε αγρεφόδια και άλλες υποχρεώσεις των παρελθόντων ετών.

Οι μηλοκαλλιεργητές του νομού Καστοριάς στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης αυτής της αδικίας που υπεστήκαμε, με το απαράδεκτο «ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ» των ποσών των αποζημιώσεων μας, που είναι κόντρα στις παρελθούσες εξαγγελίες περί καταβολής των αποζημιώσεων βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.