ΕΛΛΑΔΑ

Δύο φορές πέρασε πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα

κρουστικό κύμα
Κρουστικό κύμα στην Ελλάδα.
Associated Press

Κρουστικό κύμα πέρασε πάνω από την Ελλάδα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα.

Δύο φορές υπήρξαν καταγραφές μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια δύο περασμάτων του κρουστικού κύματος που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Haʻapai στην Τόνγκα του Ειρηνικού.

Αρχικά καταγράφηκε από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μια απότομη άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πρώτης έλευσης του κύματος από τα βορειοανατολικά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αιγαίου να καταγράφουν πρώτοι ξαφνική άνοδο της πίεσης, ενώ στη συνέχεια μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών η πίεση έπεσε κατά 2-5 hPa περίπου, ανάλογα με την περιοχή.

Το κύμα, καθώς ταξίδευε νοτιοδυτικά με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, συνάντησε το αντίστοιχο κύμα προερχόμενο από τα δυτικά. Η συνάντησή τους προκάλεσε μια συμβολή στη Νότια Αλγερία, περίπου στο αντιδιαμετρικό σημείο της Γης από την Τόνγκα στην Ωκεανία. Tο αποτέλεσμα ήταν το δεύτερο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα λίγες ώρες αργότερα, αυτή τη φορά με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Η κίνηση του κύματος καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Meteosat, καθώς η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης προκαλεί συμπύκνωση υδρατμών και ήταν δυνατή η καταγραφή των νεφώσεων στο υπέρυθρο φάσμα.

Η μελέτη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση των καταγραφών. Για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με το meteo, αποδεικνύεται η χρησιμότητα της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας, εφάμιλλο μεγάλων μετεωρολογικών κέντρων του εξωτερικού.

Τόνγκα: Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου «κατάπιε» ολόκληρα νησιά

Οι πρώτες εκόνες από το αεροπλάνο της Νέας Ζηλανδίας και οι δορυφορικές εικόνες απο τον ΟΗΕ δείχνουν καμμένη γη και δέντρα καλυμμένα με στάχτη και τεράστιας έκτασης καταστροφές στο νησί Τόνγκα. Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και το τσουνάμι που ακολούθησε άφησε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικά δίκτυα και σύνδεση στο διαδίκτυο, αποκομμένους απο τον έξω κόσμο και αβοήθητους.

Ειδικοί εκφράζουν φόβους για μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση στην Τόνγκα, καθώς το σκηνικό της ολικής καταστροφής δυσχεραίνει ακόμη και το έργο των διασωστών και της διεθνούς βοήθειας.

Αεροφωτογραφία από το Nomuka, ένα μικρό νησί στο νότιο τμήμα της ομάδας Haʻapai, δείχνει γη και δέντρα καλυμμένα με τέφρα και δεκάδες ακόμη ζημιές που προκλήθηκαν από την τεράστια έκρηξη και το τσουνάμι που έπληξαν το έθνος του Ειρηνικού και όχι μόνον, το Σάββατο.

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τον ΟΗΕ δείχνουν παρόμοιες σκηνές βιβλικής καταστροφής στα Kolomotua, Tongatapu και τα χωριά Fafaa και Kolofo'ou: ενώ ορισμένα κτίρια παραμένουν όρθια, άλλα φαίνεται οτι έχουν καταρρεύσει ενώ ολόκληρο το τοπίο είναι καλυμμένο με γκρίζα στάχτη.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fua'amotu, ο αεροδιάδρομος φαίνεται να έχει πλημμυρίσει και καλύπτεται εν μέρει είτε από στάχτη και χώμα. Άλλες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι πλημμύρες έπληξαν περιοχές αρκετά τετράγωνα από την ακτογραμμή.

Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, 65 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Τόνγκα, θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό γεγονός τα τελευταία 30 χρόνια. Βίντεο και φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το τσουνάμι που ακολούθησε αλλά στη συνέχεια επικράτησε σιωπή, μετά από ζημιές στο κύριο καλώδιο επικοινωνίας του νησιού με τον έξω κόσμο.

Τόνγκα
H ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε τα πάνταΑssociated Press

Εκπρόσωπος της Southern Cross Cable, η οποία εκμεταλλεύεται άλλα υποθαλάσσια καλωδιακά δίκτυα σε όλη την περιοχή, είπε ότι οι δοκιμές στην περιοχή το απόγευμα της Κυριακής «φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια πιθανή θραύση του καλωδίου περίπου 37 χιλιόμετρα από την Τόνγκα».

Την Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι υπήρξαν δύο επιβεβαιωμένοι θάνατοι στην Τόνγκα από την καταστροφή, ανάμεσά τους μία Βρετανίδα υπήκοος. Δεν υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις για θύματα από τις αρχές της Τόνγκα, αλλά η οικογένεια της Άντζελα Γκλόβερ, μιας Βρετανίδας που ζει στην Τόνγκα που χάθηκε στο τσουνάμι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι βρέθηκε το σώμα της.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Νανάια Μαχούτα, δήλωσε την Τρίτη ότι η στάχτη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μεταφορά βοήθειας στη χώρα μέσω αεροπλάνου. «Οι εικόνες δείχνουν τέφρα στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Nuku'alofa που πρέπει να καθαριστεί πριν μπορέσει να προσγειωθεί μια πτήση C-130 Hercules με ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε σε ενημέρωση τη Δευτέρα ότι σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε υποδομές γύρω από το κύριο νησί Tongatapu. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για δύο μικρά νησιά με χαμηλό υψόμετρο – το Mango και το Fonoi – μετά από πτήσεις επιτήρησης της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας που επιβεβαιώνουν σημαντικές υλικές ζημιές», ανέφεραν οι ειδικοί.

Η Νέα Ζηλανδία απέστειλε δύο πολεμικά πλοία που μεταφέρουν νερό και άλλες προμήθειες βοήθειας. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας διέθεσε επιπλέον 500.000 δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, ανεβάζοντας την αρχική της χρηματοδότηση σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει ακόμη επαφή με πολλές παράκτιες περιοχές πέρα από την πρωτεύουσα, Νουκουαλόφα. Το αεροσκάφος Orion της Βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας αναχώρησε από το Όκλαντ το πρωί της Δευτέρας, με σκοπό να πετάξει πάνω από την ομάδα των νησιών Ha'apai, και στη συνέχεια το κύριο νησί Tongatapu, για να εκτιμήσει τη ζημιά και να δει αν είναι καθαροί οι διάδρομοι προσγείωσης για τα επόμενα αεροπλάνα.

Η Αυστραλία έστειλε επίσης ένα αεροπλάνο επιτήρησης τη Δευτέρα, για να εκτιμήσει τις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Μαρουσάκης: Ξεκινά πρώτο ψυχρό κύμα – Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και -20 βαθμοί Κελσίου

Έκρηξη σε συγκρότημα πολυκατοικίων στη Γλυφάδα

Τζώρτζης Μονογυιός: Βίαιος ο θάνατος του – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του

Survivor Spoiler: Τα δάκρυα του Βαλάντη και ξαφνικά…καβγάς για Κατσαούνη – Μυριέλλα