ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας στο Newsbomb.gr: «Όσοι πάρουν τα 2.000 ευρώ δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα παραπάνω»

Κούγιας στο Newsbomb.gr: «Όσοι πάρουν τα 2.000 ευρώ δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα παραπάνω»
Υπάρχουν δύο ποινικά αδικήματα
INTIME

«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό.

Με φόντο τις εικόνες ντροπής και μετά και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, η Αττική Οδός καλείται να αρχίσει να καταβάλλει την αποζημίωση των 2.000 η οποία όμως αφορά τον κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και όχι τους χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν εκεί ως επιβάτες είτε σε ΙΧ είτε σε ταξί.

Κάθε μεμονωμένος επιβάτης ξεχωριστά (και όχι μόνο ο κάτοχος του εγκλωβισμένου οχήματος) έχει τη δυνατότητα να αξιώσει αποζημιώσεις (για υλικές ζημίες και ηθική βλάβη) επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, αναφορικά με τους εγκλωβισμούς στην Αττική Οδό, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, σε επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr, μίλησε για το πόσα χρήματα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό.

«Έτσι όπως έχει διατυπωθεί η εξαγγελία από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Αττική οδό, μόνο ο κάτοχος του αυτοκινήτου μπορεί να λάβει τα 2.000 ευρώ. Αυτό είναι εξωδικαστικός συμβιβασμός, σύμφωνα με όσα προβλέπει το δίκαιο αν συμβιβαστείς να λάβεις την συγκεκριμένη αποζημίωση, αυτομάτως δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα παραπάνω. Υπάρχουν δύο ποινικά αδικήματα, το ένα είναι η διατάραξη ασφαλείας των συγκοινωνιών που είναι κακούργημα και το άλλο είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών που είναι πλημμέλημα. Στην περίπτωση που οι οδηγοί διεκδικήσουν με άλλους τρόπους να αποζημιωθούν, όπως η ψυχική οδύνη, το λιγότερο που μπορούν να λάβουν είναι 10.000».

Κλείνοντας ο κ. Κούγιας τόνισε πως, «ήταν θαύμα για την κυβέρνηση το δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, καθώς μιλάμε για 5.000 εγκλωβισμένα αυτοκίνητα που κατά μέσο όρο έχουμε σχεδόν 10.000 ανθρώπους».

Εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού μιλούν στο Newsbomb.gr: Μας άφησαν 20 ώρες αβοήθητους

Στο Newsbomb.gr μίλησαν τρεις εγκλωβισμένοι οδηγοί για την ταλαιπωρία που βίωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας, τονίζοντας την απουσία της όποιας βοήθειας από τις Αρχές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λάμπρος είπε ότι εισήλθε από τις 12:30 το μεσημέρι στην Αττική Οδό από την Μεταμόρφωση. Γύρω στις 8 το βράδυ κατάφερε να πάρει την έξοδο προς Πεντέλη και εκεί παραμένει εγκλωβισμένος μέχρι αυτή την ώρα.

Ερωτηθείς για την παρουσία κρατικού μηχανισμού, τόνισε ότι «υπήρχε αστυνομία, πυροσβεστική και στρατός που πηγαίναν κι έρχονται», αλλά «μία -δύο φορές είδαν να περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα».

Στη συνέχεια, ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χάρης, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας ότι λίγο μετά τις 7 το πρωί απεγκλωβίστηκε, έχοντας αντιολισθητικές αλυσίδες. Όπως είπε, βρισκόταν από τη 1 το μεσημέρι στο σημείο και συγκεκριμένα στο τούνελ, ενώ υπογράμμισε ότι σε όλο αυτό το διάστημα μόνο στις 4 το πρωί δέχθηκαν βοήθεια από τον στρατό δίνοντας τροφή και νερό.

Τέλος, για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr και ο κ. Μάρκος, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στη Μεσογείων στο ρεύμα προς Νομισματοκοπείο, αλλά όπως τους είχαν ενημερώσει από το Νομισματοκοπείο κι έπειτα δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει τίποτα. Σημείωσε δε ότι εγκλωβίστηκε στη Μεσογείων από τις 13:15 το μεσημέρι και παρέμεινε εκί μέχρι τις 1:30 τα ξημερώματα, όταν και αποφάσισε να επιστρέψει στο γραφείο του, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπήρξε μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο καμία παρουσία του κρατικού μηχανισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.