ΕΛΛΑΔΑ

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Αττική: Έκθετοι οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής

χαλάνδρι δρόμοι
Οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω χιονιού.
Newsbomb.gr/Νίκος Χριστοφάκης

Εγκλωβισμένοι για τέταρτη ημέρα οι κάτοικοι σε πολλούς δήμους της Αττικής με τους δημάρχους που έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα να μεταφέρουν τις ευθύνες αλλού

Ρεπορτάζ: Κυριάκος Κορωναίος, Τάσος Παππάς

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Το... χάος που παρατηρείται για τέταρτη ημέρα σε μερικούς από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής δεν έχει προηγούμενο, με τους δημάρχους να επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα σε ένα «μαραθώνιο» πειθούς για να... πετάξουν την ευθύνη από πάνω τους και να τη... ρίξουν στην ΕΜΥ, την περιφέρεια, τη ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι και στα... «στραβοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα της Κηφισιάς».

Η περσινή «Μήδεια» δεν έγινε μάθημα σε κάποιους και έτσι φέτος φάνηκε η «γύμνια» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος, ο δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Αναστάσιος Μαυρίδης... Όλοι τους φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης που οι δημότες τους είναι για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο είναι παρατημένοι στο έλεος του Θεού.

Στις παραπάνω περιοχές η πλειονότητα των δρόμων δεν έχει αποχιονιστεί, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε πολλές ανθρώπινες ζωές.

Στην Κηφισιά φταίνει τα... στραβοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα

Τι κι αν έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες; Η αντίδραση των δημάρχων σε μερικούς από τους πιο «πλούσιους» δήμους της Αττικής περιορίστηκε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και... αστείες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την «ετοιμότητα» των δήμων και τον εκχιονισμό που βρίσκεται «σε εξέλιξη».

To Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος μας είπε ότι «οι κεντρικές αρτηρίες της Κηφισιάς δεν έκλεισαν ποτέ».

Αναφερόμενος στις συνοικιακές οδούς, σημείωσε πως «ξεκίνησε η προσπάθεια αποχιονισμού από την Τρίτη», υπογραμμίζοντας ότι «είτε με τόσο χιόνι είτε και με λιγότερα, ποτέ στην Κηφισιά δεν είχαμε πλήρως εκχιονισμένο το οδικό δίκτυο».

Ο κ. Θωμάκος εντόπισε το πρόβλημα και στα «στραβοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία εμπορίζουν τη διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων». «Τμήμα της Κηφισιάς είναι ανωφερή και με απόκρυμνους δρόμους, κάτι που δυσκολεύει το έργο των συνεργείων και θέτει σε κίνδυνο και το εργατικό δυναμικό», κατέληξε.

Στο Χαλάνδρι φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ

Η ΕΜΥ είχε κάνει λόγο για «κόκκινο» συναγερμό, οι συσκέψεις είχαν γίνει, ωστόσο κάποιοι φαίνεται πως μπέρδεψαν τις ημερομηνίες και πέταγαν... χαρταετό.

Δεν δικαιολογείται διαφορετικά ότι σήμερα έχουμε Πέμπτη και χιλιάδες άνθρωποι όχι μόνο δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πάγου και του χιονιού που υπάρχει απέξω, αλλά δεν έχουν ούτε ρεύμα.

Παρόμοιες καταστάσεις με τον δήμο Κηφισιάς βιώνει και το Χαλάνδρι του κυρίου Ρούσσου. Οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν για τέταρτη ημέρα να είναι εγκλωβισμένοι, με τους δρόμους να μην αποχιονιστεί και τους πολίτες να αδυνατούν επί της ουσίας να βγουν από τα σπίτια τους, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή τους.

Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr με τον κ. Ρουσσό, η απάντηση που πήραμε είναι ότι υπάρχουν 25 αναφορές για βλάβες στην ηλεκτροδότηση, αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Όσον αφορά το πολύπαθο οδικό δίκτυο, η απάντησή του τρεις μέρες μετά ήταν ότι «ο εκχιονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη».

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Newsbomb.gr ότι είναι χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα το απόγευμα. Χαρακτηριστικά είπε «έχουμε ειδοποιήσει. Το γράψαμε και στην πλατφόρμα. Χθες το βράδυ μας μίλησαν και μας είπαν να αναμένουμε, καθώς βρίσκονται στην περιοχή μας» και πρόσθεσε «Μας κοροϊδεύουν». Σημείωσε δε ότι δεν έχουν ακόμη καμία ενημέρωση.

Ένας άλλος κάτοικος μίλησε στο Newsbomb.gr, λέγοντας πως επίσης είναι χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα, ενώ σε κάθε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ τους απαντούν πως «έρχονται», ενώ υπογράμμισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η θέρμανση.

Στην Αγία Παρασκευή είναι... πολύ μεγάλο το οδικό δίκτυο

Στο οδικό δίκτυο των 130 χιλιομέτρων που καλείται να καλύψει ο δήμος Αγίας Παρασκευής εντόπισε το πρόβλημα ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, μιλώντας στο Newsbomb.gr. O κ. Ζορμπάς εκτίμησε ότι τα λεωφορεία μπορούν να κυκλοφορήσουν αλλά οι συνοικιακοί δρόμοι έχουν ακόμα πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην ηλεκτροδότηση, εκτίμησε ότι περίπου 500 σπίτια αυτή την στιγμή είναι χωρίς ρεύμα. Και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή είναι τρία συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αγία Παρασκευή, αλλά θεωρεί απίθανο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σήμερα.

Χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα στον Χολαργό

Αναφορικά με τον δήμο Παπάγου-Χολαργού, στον οποίο υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα, ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος αρκέστηκε να πει ότι «εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση», σημειώνοντας ότι από τη Δευτέρα υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα.

Σημείωσε δε ότι «βρισκόμαστε σε 15 σημεία ταυτόχρονα για να διατηρήσουμε ανοικτούς τους δρόμους» και πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε άμεσα, τονίζοντας όμως ότι «περιμένει από εμάς να καθαρίσουμε κάθε δρόμο» για να έρθει συνεργείο για την αποκατάσταση των βλαβών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το έργο τους δεν είναι εύκολο, καθώς εκτός από το χιόνι, έπρεπε να απομακρυνθούν από τους δρόμους και κορμοί δένδρων.

Ασταμάτητα εργάζονται τα συνεργεία στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου, καθώς δέχθηκε μεγάλο όγκο χιονιού, όμως και εκεί υπάρχουν ακόμη δρόμοι κλειστοί από το χιόνι, όπως στα Βριλήσσια, στον Διόνυσο, στο Μαρούσι, στην Παλλήνη και στον Γέρακα.

Από τις παραπάνω εικόνες αλλά και από τις προβληματικές δηλώσεις καταλαβείνει κανείς ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μέχρι και τη στιγμή αυτή κανένα συντεταγμένο σχέδιο αντιμετώπισης του χιονιά, καθώς οι δημότες σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και οι δημάρχοι ήταν απόντες καθόλη τη διάρκεια της «μάχης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πόλεμος» δήμων - ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος

Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Λεωφόρος εγκλωβισμού η Αττική Οδός - Κανένα επιχειρησιακό σχέδιο»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr