ΕΛΛΑΔΑ

Οι αρρυθμίες της «Ελπίδας» φέρνουν αλλαγές – Σύγχρονο «υπερ-στρατηγείο» στο Μαρούσι

Οι αρρυθμίες της «Ελπίδας» φέρνουν αλλαγές – Σύγχρονο «υπερ-στρατηγείο» στο Μαρούσι
Intime News

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές ήρθαν στη ζωή μας και θα μείνουν».

Με τη φράση αυτή στελέχη της Πολιτικής Προστασίας εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τα ακραία φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα, επιτάσσοντας την αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη παρατηρούνται περισσότερες φυσικές καταστροφές, ενώ η χώρα μας ήδη πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που φοβούνται πως το βαρύ χειμώνα μπορεί να διαδεχτεί ένα «καυτό» καλοκαίρι με καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία. Συνεπώς ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα είναι αυξημένος. Κάτι ανάλογο έγινε πέρυσι το καλοκαίρι όταν η παρατεταμένη ξηρασία μετέτρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους σε «εύφλεκτη» καύσιμη ύλη.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» αποκάλυψε τις αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μέσω της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων.

Τα «κενά» έγιναν ορατά και πλέον στόχος είναι να αξιοποιηθεί η αποτίμηση των λαθών με στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλα ακραία φαινόμενα.

Επί θητείας Νίκου Χαρδαλιά στην Πολιτική Προστασία έγινε η αρχή, ωστόσο, το πρότζεκτ δεν ολοκληρώθηκε. Αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει εφεξής υπό τον νέο πολιτικό προϊστάμενο κ. Στυλιανίδη.

Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «στρατηγείο» στην έδρα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Η απουσία ενός σύγχρονου ενιαίου συντονιστικού κέντρου στο Μαρούσι ήταν ορατή κατά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Η Ελπίδα μας έδειξε ότι έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο συντονιστικό-επιχειρησιακό κέντρο που θα δίνει τη δυνατότητα άμεσου και αποτελεσματικού συντονισμού των ενεργειών. Στο κέντρο αυτό θα πρέπει να υπάρχει εικόνα από τα σημεία του ενδιαφέροντος και φυσικά παρουσία των εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η μετακόμιση στο Μαρούσι έγινε με γρήγορες διαδικασίες, ωστόσο, δεν πρόλαβαν να δημιουργηθούν στο κτίριο όλες οι απαραίτητες δομές για το βέλτιστο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Από εδώ και πέρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε είδους φυσική καταστροφή και ακραίο καιρικό φαινόμενο, με πιο γρήγορη και αποτελεσματική συνεργασία με τις περιφέρειες, τους Δήμους, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τις εταιρίες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων, το Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα συναρμόδια υπουργεία, τους μετεωρολόγους κοκ. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα και αντίστοιχα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα αποτύπωσης για την παρακολούθηση της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα, κατά το ξέσπασμα του χιονιά την προηγούμενη Δευτέρα δεν υπήρχε ο ενδεδειγμένος τρόπος παρακολούθησης της εξέλιξης της χιονόπτωσης. Υπήρξε αιφνιδιασμός από τον όγκο του χιονιού που έπεσε», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Η περίπτωση της Αττικής Οδού και του εγκλωβισμού χιλιάδων οδηγών ήταν ενδεικτική των αρρυθμιών. Δεν υπήρξε πρόβλεψη και πρόληψη του κινδύνου, αποτελεσματική αξιολόγηση της κατάστασης, δεν έγινε σωστός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και δεν υπήρξε λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησαν τις κρίσιμες ώρες με τους αρμόδιους παράγοντες της Αττικής Οδού.

Από την Πολιτική Προστασία υποστηρίζουν ότι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πριν τον εγκλωβισμό των οδηγών στη διαχειρίστρια εταιρία, η οποία απαντά ότι έγιναν από πλευράς της προσπάθειες για απαγόρευση της κυκλοφορίας πριν να είναι αργά. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν πήρε την απόφαση να ληφθούν δραστικά μέτρα στον αυτοκινητόδρομο πριν εγκλωβιστούν τα οχήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.