ΕΛΛΑΔΑ

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Λάθος η επαναπροώθηση του ζιφιού στα ανοιχτά - Του έβαλαν ορό για κατοικίδιο

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Λάθος η επαναπροώθηση του Ζιφιού στα ανοιχτά
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Αρχιπέλαγος» για την επιχείρηση διάσωσης της φάλαινας
Intime News

Σε κείμενο από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», τονίζεται ότι ο ζιφιός που ξεβράστηκε τραυματισμένος στις ακτές του Σαρωνικού, αποκάλυψε την έλλειψη υποδομής για την περίθαλψη θαλάσσιων ζώων αλλά και την ανεπάρκεια γνώσεων

Ο εντοπισμός ενός νεαρού ζιφιού στις ακτές του Σαρωνικού την περασμένη εβδομάδα, ήταν αρκετός για να ευαισθητοποιήσει τις Αρχές και τα Μέσα Ενημέρωσης, τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το οποίο παράλληλα κάνει λόγο για γενικότερη έλλειψη παιδείας, ευαισθησίας και σοβαρότητας που απαιτούνται σε κάθε επαφή μας με τα άγρια ζώα.

«Ο χειρισμός ενός ζώου, όπως ο ζιφιός που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση, απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, τον περιορισμό, στο ελάχιστο, των ανθρωπογενών οχλήσεων και, κυρίως, του θορύβου, καθώς το στρες που προκαλείται μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο. Οι δύτες και οι διασώστες που, παρά τις δύσκολες συνθήκες και το κρύο, παρέμειναν επί ώρες στο σημείο περιγράφουν μία εικόνα που δεν τιμά τη χώρα μας. Οι κτηνιατρικές επεμβάσεις, έγιναν από ανθρώπους που δεν είχαν τις γνώσεις χειρισμού ενός τέτοιου ζώου. Επιχείρησαν δεκάδες φορές να κάνουν αιμοληψία, καταφέρνοντας πολλαπλά ανεπιτυχή τρυπήματα ενώ, σε ένα ζώο βαρύτερο από 2 τόνους, χορηγήθηκε ποσότητα ορού κατάλληλη για κατοικίδιο ζώο», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το «Αρχιπέλαγος».

Παράλληλα, όπως τονίζεται: «το μεγάλο λάθος, όμως, είναι ότι επιχειρήθηκε, ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο και λογική, η επαναπροώθηση του άρρωστου ζώου στα ανοιχτά, την ώρα που μετά βίας κατόρθωνε να κρατηθεί στην επιφάνεια, ενώ έφερε, όπως αναφέρεται, πολλαπλά κατάγματα στο ρύγχος και ορατά τραύματα στο σώμα του».

«Δυστυχώς, δεν έλειψαν ούτε τα κωμικοτραγικά γεγονότα. Εν τω μέσω γενικότερης οχλαγωγίας, οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι “ειδικοί” απαιτούσαν από τους δύτες να βγαίνουν από το “κάδρο” για να έχουν την αποκλειστική εικόνα στην κάμερα. Ομάδα αυτοαποκαλούμενων “διασωστών” απαίτησαν, με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, να αποσπάσουν τον ζιφιό από τους δύτες. Τελικά τον απομάκρυναν για να κινηματογραφήσουν μέλος της να τραγουδάει στο ζώο. Μάλιστα μετά το τέλος του τραγουδιού, απομακρύνθηκαν βιαστικά και, εντός ολίγων ωρών, το εν λόγω βίντεο αναμεταδόθηκε από κοινωνικά δίκτυα και κανάλια. Η τόσο έντονη ανθρωπογενής όχληση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία ακόμα και για ένα υγιές άγριο ζώο, πόσο μάλλον για τον καταβεβλημένο και τραυματισμένο ζιφιό, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Ως απόηχος αυτού του περιστατικού μένει η γενικότερη άγνοια αναφορικά με τα σπάνια είδη των ελληνικών θαλασσών, που είναι γνωστά από την αρχαιότητα και καταγράφηκαν, πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη. Στις θάλασσές μας επιβιώνουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους πληθυσμούς κητωδών που έχουν απομείνει στη Μεσόγειο, αλλά οι ουσιαστικές ελλείψεις στην εκπαίδευση, στερούν από τους περισσότερους συμπολίτες μας αυτή τη γνώση», συμπληρώνεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στα ανοιχτά της θάλασσας η φάλαινα μετά από θεραπευτική αγωγή