ΕΛΛΑΔΑ

Μαγικές εικόνες στο Ρίο - Αντίρριο: Ψαρόνια σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς (photos)

Μαγικές εικόνες στο Ρίο - Αντίρριο: Ψαρόνια σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς (photos)
Υπέροχες εικόνες πάνω από τη γέφυρα 
Intime News

Ρίο - Αντίρριο: Υπέροχες εικόνες πάνω από τη γέφυρα 

Υπέροχες εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός Βασίλη Δελημάρη στη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου.

Εκεί σμήνος ψαρονιών πετούσαν πάνω από τη γέφυρα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Το ψαρόνι στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γκάρκουλο, γκαραβέλι ή ζαραβέλι, χειμώνι, μαυροπούλι και στην Κύπρο ως λαζούρι.

Το μήκος του είναι περίπου από 20 ως 22 cm και το βάρος του είναι για μεν το αρσενικό 80 gr και στο θηλυκό 76 gr κατά μέσο όρο. Τα μεγάλα κοπάδια που είναι χαρακτηριστικά αυτού του είδους μπορούν να ωφελήσουν τη γεωργία με τον έλεγχο των ασπόνδυλων παρασίτων. Ωστόσο, τα ψαρόνια μπορούν επίσης να είναι παράσιτα τα ίδια όταν τρώνε φρούτα και καλλιέργειες βλάστησης. Τα κοινά ψάρoνια μπορούν επίσης να είναι ενοχλητικά μέσα από το θόρυβο και το χάος που προκαλούνται από τις μεγάλες αστικές αποδράσεις τους.

Στην Ελλάδα έρχονται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο καθώς αυτή η εποχή για τα ψαρόνια είναι η πιο κατάλληλη επειδή δεν τους αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο. Όταν ταξιδεύουν τους αρέσει να δημιουργούν ένα σμήνος, στο οποίο υπάρχει απόλυτη οργάνωση και αυστηρή ιεραρχία.

Τα ψαρόνια στο πίσω μέρος του σμήνους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντικαθιστούν αυτά που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, για να ξεκουράζονται.

Αν δουν κάποιον εχθρό να πλησιάζει, συσπειρώνονται ακόμα πιο πολύ και δημιουργούν ένα τείχος για προστασία. Η κίνησή τους είναι εντελώς ήσυχη, ευγενική, απόλυτα συντονισμένη και κυματιστή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.