ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί ο Δήμος Αλίμου δεν μοιράζει ξύλα για τζάκι

Γιατί ο Δήμος Αλίμου δεν μοιράζει ξύλα για τζάκι
«5 συνεργεία του Δήμου μας σαρώνουν ασταμάτητα ολόκληρη την πόλη, κάνοντας αποκομιδή»

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, με αφορμή την απόφαση του να μην δώσει στους δημότες να κάψουν στο τζάκι τους κορμούς των δέντρων και κλαδιά που έπεσαν από την χιονόπτωση

Ο Δήμος Γλυφάδας και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου εκμευταλεύτηκαν τον τεράστιο όγκο δέντρων και κλαδιών, που άφησε η κακοκαιρία «Ελπίδα», προς όφελος των δημοτών, μοιράζοντας δωρεάν ξύλα για το τζάκι στα νοικοκυριά των δήμων τους.

Ο Ανδρέας Κονδύλης με ανακοίνωσή του την Κυριακή, απάντησε στο γιατί και δεν κάνει ανάλογη κίνηση και ο Δήμος Αλίμου, αναφέροντας πως η ξυλεία αυτή είναι νωπή και η καύση της επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς πρόκειται για χλωρούς ακόμα κορμούς.

Η ανακοίνωση:

«Με πολύ εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκομιδή απόκλαδων από πολλά σημεία της πόλης μας. Τα απόκλαδα αυτά προέρχονται και από κλαδέματα κήπων, τα οποία αυτό το διάστημα είναι συνεχή. Γιαυτό και εξακολουθούν να εμφανίζονται απόκλαδα σε αρκετά σημεία του Αλίμου, παρόλο που 5 συνεργεία του Δήμου μας σαρώνουν ασταμάτητα ολόκληρη την πόλη, κάνοντας αποκομιδή.

Για τα κλαδέματα, όπως και για τους κορμούς των σπασμένων δένδρων που μαζέψαμε μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα», ο Δήμος μας εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, το πλέον σύγχρονο και οικολογικό που υπάρχει:

- οι κορμοί, κλώνοι και απόκλαδα συγκεντρώνονται στο συνεργείο του Δήμου μας και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια

- εν συνεχεία τα μεταφέρουμε στην μονάδα των Δήμων που παράγει κομπόστ και μετατρέπονται σε λίπασμα μαζί με άλλα οργανικά απόβλητα, επιστρέφουν δηλαδή στην φύση.

Με τον τρόπο αυτόν, ελαχιστοποιείται τόσο η επιβάρυνση στο δημοτικό Ταμείο, όσο (και κυριότερα) η επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Με αφορμή πολλά ερωτήματα συμπολιτών μας γιατί δεν μοιράζουμε τους κορμούς των δένδρων που έσπασαν στην κακοκαιρία, ώστε να τους κάψουν στα τζάκια τους οι πολίτες, ενημερώνουμε ότι: η ξυλεία αυτή είναι ακόμα νωπή και πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον η καύση της. Δεν πρόκειται για καυσόξυλα που καίμε στο τζάκι, αλλά για (χλωρούς ακόμα) κορμούς που δεν πρέπει να καούν φέτος.

Οι κορμοί αυτοί θα μπορούν να καούν με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα, εφόσον φέτος αποθηκευτούν (για αρκετούς μήνες) σε ξηρό και θερμό περιβάλλον και μετατραπούν σε καυσόξυλα.

Συνεπώς, η καύση των δένδρων αυτών τώρα, αποτελεί σοβαρό λάθος με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για τα σπίτια (που θα γεμίσουν κάπνα κ.λπ.). Επιπλέον, κάποια από τα δένδρα που έσπασαν και μαζέψαμε (π.χ. λεύκες) δεν είναι βραδύκαυστα, συνεπώς δεν καίγονται στο τζάκι, ούτως ή άλλως.

Γι' αυτό και καταλήξαμε στην απόφαση οι κορμοί να μην μοιραστούν στους πολίτες προς καύση, αλλά να ακολουθήσουν κανονικά την οδό της ανακύκλωσης (κομποστοποίησης), μαζί με τα υπόλοιπα απόκλαδα και τα οργανικά μας απόβλητα.

Προσπαθούμε πάντοτε να κάνουμε την πλέον φιλική στο περιβάλλον και την πιο οικολογική διαχείριση των αποβλήτων μας, γι αυτό και ζητάμε την συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας σε αυτήν μας την προσπάθεια!».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Γλυφάδας: Διανέμει δωρεάν στους δημότες την ξυλεία που συγκεντρώθηκε από τον χιονιά

Δήμος Αθηναίων: Αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δένδρων