ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακάτικη βόλτα στο Hyde Park της Αθήνας στο Μητροπολιτικό πάρκο Τρίτση

Πάρκο Τρίτση
Μέρος του πάρκου Τρίτση από την μικρή εκκλησία του προφήτη Ηλία που είναι χτισμένη στο λοφάκι του.
Newsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Πάρκο Τρίτση: Φωτορεπορτάζ του Newsbomb.gr στο πιο πράσινο σημείο της δυτικής Αττικής - Τα Highlights του πάρκου αλλά και κάποια σημεία που θέλουν προσοχή

Βαθιά ανάσα για την δυτική (και όχι μόνο) Αττική δίνει το Μητροπολιτικό πάρκο Τρίτση.

Μια πραγματική όαση και ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.

Τις Κυριακές κατακλύζεται από κόσμο από όλα τα σημεία της Αττικής. Πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος τείνει να μετατραπεί σε πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Το Newsbomb.gr έκανε τον κυριακάτικο του περίπατο για να καταγράψει τα θετικά αλλά και κάποιες μικρές παραλείψεις που αν διορθωθούν τότε ο συγκεκριμένος χώρος θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πάρκα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2018 και αρχές του 2019 το Πάρκο είχε πολλές άσχημες γωνιές. Τα δύο χρόνια αυτά έχει αναβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και αποτελεί μια ασφαλή και οικολογική ταυτόχρονα έξοδο. Ωστόσο είναι ευθύνη όλων μας τέτοιους χώρους να τους προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί αυτούς θα τους κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

16.000 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» χωροθετείται στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Συνορεύει με το Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων», αναφέρεται σχετικά στο επίσημο site του πάρκου το οποίο δίνει τα πρώτα στοιχεία στον διαδικτυακό επισκέπτη για να πάρει μια γεύση περί τινός πρόκειται.

Σίγουρα τα 1.200 στρέμματα είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος και το γεγονός ότι είναι «πράσινα» δίνει στον περιηγητή μια αίσθηση ότι βρίσκεται εκτός πόλης. Η θέα είναι τρομερή καθώς κανείς μέσα από το πάρκο αντικρύζει την Πάρνηθα.

Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000-16.000 επισκέπτες τα σαββατοκύριακα, και ακόμη περισσότερους σε μέρες αργιών ή μεγάλων εκδηλώσεων.

Τόσο μεγάλο σχεδόν σαν το Hyde Park

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη θέση με τοπωνύμιο Πύργος Βασιλίσσης ή Επτάλοφος στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Συνορεύει και με το Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα, το Central Park στη Νέα Υόρκη 3.410 στρέμματα, ενώ ο Εθνικός Κήπος 158 στρέμματα», αναφέρεται επίσης στο επίσημο site του πάρκου.

Το κανάλι και οι λίμνες

Μέσα σε όλο το πράσινο αυτό υπέροχο τοπίο μεγάλη ηρεμία δίνει το υγρό στοιχείο που σε συνάρτηση με το όλο τοπίο δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες πως βρίσκονται στην καρδιά ενός δάσους.

Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο τέθηκε σε λειτουργία η λιμνοδεξαμενή του καναλιού.

Το μεγαλύτερο και ομορφότερο κομμάτι της έκτασης, αποτελούν οι πανέμορφες τεχνητές λίμνες.

Οι λίμνες Κηφισίδα, Κωρυκία και Μελία βρίσκονται σχεδόν δίπλα από την κεντρική Λίμνη Ναϊάδα και συμπληρώνουν το παζλ των τεχνητών λιμνών.

Μέσα σε αυτές ζουν τρία είδη ψαριών, καθώς επίσης αμφίβια και νεροχελώνες.

Περίπου 150 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί ως μόνιμοι ή περιστασιακοί επισκέπτες του Πάρκου. Μέσα στους καλαμιώνες υδρόβια πουλιά χτίζουν τις φωλιές τους.

Αν διαβεί κανείς τα γεφυράκια ανάμεσα στις Λίμνες Κηφισίδα και Κωρυκία θα απολαύσει έναν περίπατο μέσα στο δάσος.

Σε όλη αυτή την εικόνα προσθέστε τον φωτισμό ο οποίος είναι άκρως οικολογικός, όπως άλλωστε αρμόζει στον χώρο, αφού οι λάμπες λειτουργούν με συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας.

Τι μας έλειπε

Θα θέλαμε να δούμε περισσότερους πυροσβεστικούς κρουνούς, κάδους ανακύκλωσης και κάδους απορριμμάτων γιατί οι υπάρχοντες δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τον όγκο του κόσμου που επισκέπτεται το πάρκο κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Ενώ έχει δοθεί βάρος στο υγρό στοιχείο το οποίο έχει αναβαθμίσει το πάρκο πολύ, κάποια σκουριασμένα και παρατημένα σημεία χαλάνε αυτή την τόσο όμορφη εικόνα.

Το πάρκο σίγουρα έχει προοπτικές να γίνει ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης αλλά χρειάζονται ακόμη και άλλες πινελιές και σίγουρα την προσοχή όλων μας για να το διαφυλλάξουμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.