ΕΛΛΑΔΑ

Novartis: Απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατηγορίες ο Νίκος Μανιαδάκης

Novartis: Απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατηγορίες ο Νίκος Μανιαδάκης
Tο Νοέμβριο του 2021, η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος κρίνοντας ότι από την δικογραφία προκύπτει πως είχαν ανατεθεί στον κ. Μανιαδάκη καθήκοντα Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και ότι στα καθήκοντα του περιλαμβανόταν κα

Το Δικαστικό Συμβούλιο απάλλαξε οριστικά τον Νίκο Μανιαδάκη

Με τη βούλα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου απαλλάσσεται οριστικά από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας για τα έτη 2010-2014 στην υπόθεση Novartis, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και μετέπειτα κατηγορούμενος καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Το αρμόδιο συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο είχε απαλλαγεί ο καθηγητής Μανιαδάκης, και εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί έφεση από την Εισαγγελία.

Σημειώνεται, πως στο σκεπτικό υπήρχε η βασική παραδοχή πως στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και αποφασίστηκε η απαλλαγή του.

Υπενθυμίζεται, ότι το Νοέμβριο του 2021, η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος κρίνοντας ότι από την δικογραφία προκύπτει πως είχαν ανατεθεί στον κ. Μανιαδάκη καθήκοντα Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και ότι στα καθήκοντα του περιλαμβανόταν και η τιμολόγηση φαρμάκων.

Ωστόσο, με νέο βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών Αθηνών, απορρίφθηκε η έφεση για νομικούς και ουσιαστικούς λόγους, επικυρώνοντας το αρχικό απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Σύμφωνα με τους δικαστές από το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών για το συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ «από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014».

Μάλιστα, στο σκεπτικό των δικαστών σημειώνεται, ότι «κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο.»

«Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του. Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο επικυρώνει το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία από την πρώτη στιγμή, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του» δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.