ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Πότε περιμένουμε την επόμενη μετάλλαξη – Άγνωστο αν θα είναι η τελευταία

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Πότε περιμένουμε την επόμενη μετάλλαξη – Άγνωστο αν θα είναι η τελευταία
, λέει ο κ. Τζανάκης.
INTIME

Την εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr - Γιατί την προσδιορίζει χρονικά μέχρι τον Ιούνιο - Πόσο πίσω μπορεί να μας πάει - Τι θα γίνει αν πέσει εν μέσω τουριστικής περιόδου

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκο Τζανάκη.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κορονοϊός μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις και πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε τελειώσει τον ιό και αυτός δεν έχει τελειώσει.

«Ο λόγος που πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι γιατί περνάμε ένα τεράστιο κύμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να νοσήσουν εκατομμύρια πολιτών και αυτό είναι που θέλει ο ιός για να διατηρηθεί στο ανθρώπινο σώμα και να μεταλλαχτεί. Άλλωστε κάθε έξι μήνες έχουμε και μια νέα μετάλλαξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Και προσθέτει: «δεν ξέρω αν θα είναι η τελευταία. Το καλό είναι ότι με τόσους που νοσούν χτίζεται ένα τοίχος ανοσίας σε συνδυασμό και με το εμβόλιο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο έχουν νοσήσει 1,6 εκατ. Έλληνες».

Όσον αφορά την ερώτηση, πόσο μια νέα μετάλλαξη και μάλιστα εν μέσω τουριστικής σεζόν θα μπορούσε να μας πάει πίσω ο κ. Τζανάκης απαντά: «εξαρτάται από την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης αυτής αλλά και το κατά πόσο μπορεί να διαφύγει από τα εμβόλια. Αν αναλογιστούμε όμως ότι και η Δέλτα εμφανίστηκε το καλοκαίρι και παρόλα αυτά κάναμε ένα καλό για τα δεδομένα καλοκαίρι τότε είμαι σίγουρος ότι φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα».

Η κατάσταση στη χώρα

Τα χθεσινά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ήταν 9.596 , εκ των οποίων 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.298.926 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 283 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.105 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.327 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 471 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 346 (73.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (26.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.209 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 329 (ημερήσια μεταβολή -8.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 369 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 9.596 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 67 θάνατοι και 471 διασωληνωμένοι