ΕΛΛΑΔΑ

Τσικνοπέμπτη: «Τέτοιες αυξήσεις στα κρέατα έχουμε να δούμε εδώ και 15 χρόνια»

Τσικνοπέμπτη: «Τέτοιες αυξήσεις στα κρέατα έχουμε να δούμε εδώ και 15 χρόνια»
Ετοιμάζονται τα κάρβουνα για την Τσικνοπέμπτη - «Καίνει» οι τιμές του κρέατος
INTIME NEWS

Οι φετινές προετοιμασίες για το «τσίκνισμα» έχουν ήδη αρχίσει με τις προμήθειες σε κρέας να κορυφώνονται σήμερα και αύριο

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την φετινή Τσικνοπέμπτη που θα γιορταστεί ομαλότερα από πέρυσι, καθώς το 2021 οι μετακινήσεις επιτρέπονταν με γραπτό μήνυμα στο 13033, λόγω του πανελλαδικού lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι φετινές προετοιμασίες για το «τσίκνισμα» έχουν ήδη αρχίσει με τις προμήθειες σε κρέας να κορυφώνονται σήμερα και αύριο. Ωστόσο, η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική καθώς έχει επηρεαστεί από το ντόμινο ανατιμήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή του κρέατος.

Ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών «Οι Ταξιάρχες» και ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην Κηφισιά, μίλησε στο Newsbomb.gr για την ακρίβεια: «Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 10% με 15% στο κρέας σε σχέση με πέρυσι. Στα εγχώρια κρέατα έχουν ανέβει οι τιμές λόγω της αύξησης των τιμών σε ενέργεια, αναλώσιμα και ζωοτροφές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα κρέατα τα οποία επιβαρύνονται και με το κόστος μεταφοράς. Η αύξηση ξεκίνησε από τις παραμονές των Χριστουγέννων και συνεχίζουν οι τιμές να ανεβαίνουν σταδιακά μέχρι και σήμερα. Το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το αρνί έχει αυξηθεί, ενώ σταθερό στις τιμές παραμένει το χοιρινό κρέας. Τέτοιες αυξήσεις έχουμε να δούμε εδώ και 15 χρόνια».

Ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών «Οι Ταξιάρχες», σημειώνει ότι οι κρεοπώλες προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης αυτής αλλά τονίζει ότι το πρόβλημα ξεκινάει από πιο πίσω με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους.

«Δυστυχώς η αύξηση δεν μπορεί να απορροφηθεί από τους κρεοπώλες λόγω του λειτουργικού κόστους που οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ρεύματος», αναφέρει ο κ. Ντεληφιλιππίδης τονίζοντας τις δυσβάσταχτες κοστολογικές επιβαρύνσεις των καταστημάτων. Επεσήμανε πως αν και θέλουν να κρατούν χαμηλά τις τιμές έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων τους αλλά και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι καταναλωτές, αυτό σήμερα δεν μπορεί να γίνει. Συγκεκριμένα είπε, «για χρόνια απορροφούσαμε περιοδικές αυξήσεις λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά πλέον είναι αδύνατο γιατί είναι τεράστιες οι αυξήσεις που έχουμε».

Ενδεικτικά, ο κ. Ντεληφιλλιπίδης αναφέρει πως η τιμή στο μοσχάρι έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και από 10 ευρώ το κιλό σήμερα το αγοράζουμε πάνω από 11 ευρώ. Το ελληνικό κοτόπουλο έχει πάρει αύξηση 25% και από 3 – 3.30 ευρώ το κιλό έφτασε πάνω από 4 ευρώ. Το αρνί εδώ και ένα χρόνο πωλείται 10.50 έως 11 ευρώ το κιλό, έχοντας αύξηση 20% - 25% και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περιορισμένη παραγωγή του και στην αύξηση των εξαγωγών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός- Μαρουσάκης: Πού θα χτυπήσουν οι βροχές μέχρι την Τσικνοπέμπτη – Νέα κακοκαιρία από Κυριακή

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με βροχές και καταιγίδες η Τετάρτη - Η πρόγνωση για την Τσικνοπέμπτη

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πώς θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα – Πιθανή μια νέα μετάλλαξη

Αργίες 2022: Πότε πέφτει το Πάσχα και η Καθαρά Δευτέρα -Τα τριήμερα της νέας χρονιάς