ΕΛΛΑΔΑ

Χατζηβασιλείου στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει σε ποια μεριά της ιστορίας θα σταθεί

Χατζηβασιλείου στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει σε ποια μεριά της ιστορίας θα σταθεί
«Είμαστε υπέρμετροι των ξεκάθαρων θέσεων και της τήρησης διεθνώς νομιμότητας και δυστυχώς η ρωσική εισβολή είναι ασύμβατη με όλα αυτά»
Ap photo

«Το να τηρηθεί κατά γράμμα η συνθήκη του Μοντρέ, από την Τουρκία, δεν είναι εύκολη υπόθεση», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Η Άγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι, «η κατάσταση στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί πια σε πόλεμο» και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου» όταν μαίνεται πόλεμος. Αυτή τη φράση κλήθηκε να σχολιάσει ο βουλευτής Σερρών, διεθνολόγος και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Η Τουρκία θα κληθεί αργά ή γρήγορα να κάνει την επιλογή της, είτε θα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις του δυτικού κόσμου, είτε θα κλείσει το μάτι στο Κρεμλίνο. Είχε προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού τις πρώτες στιγμές αυτής της κρίσης χωρίς όμως αποτέλεσμα, δεν τα κατάφερε, τώρα όμως είναι αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλλημα και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια μεριά της ιστορίας θέλει να βρεθεί. Το να τηρηθεί κατά γράμμα η συνθήκη του Μοντρέ, από την Τουρκία, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ναι μεν έχουμε πόλεμο αλλά τα ρωσικά πλοία ενδεχομένως προβάλουν την δικαιολογία ότι επιστρέφουν στη βάση τους. Σε κάθε περίπτωση η ισορροπία είναι δύσκολη και η απόφαση της Τουρκίας για το αν θα βοηθήσει ή όχι την επιτιθέμενη Ρωσία θα είναι ξεκάθαρα πολιτική».

Λίγο μετά την έναρξη των μαχών στην Ουκρανία, ο πρεσβευτής της στην Άγκυρα ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει την πρόσβαση για τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, που συνδέουν τη Μεσόγειο με τον Εύξεινο Πόντο. Τι θα σημαίνει αυτό για τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία;

«Εάν κλείσει η Τουρκία τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία συμβαίνουν δύο τινά. Πρώτον, η Ρωσία σίγουρα θα δυσκολευτεί εάν σχεδιάζει θαλάσσια επίθεση, σαφώς αυτό θα τη δυσκολέψει στον σχεδιασμό της, θα την υποχρεώσει σε ανασχεδιασμό, αναδιάταξη δυνάμεων ή σε νέο σχεδιασμό και σίγουρα θα φέρει την Τουρκία απέναντί της. Δηλαδή, θα δημιουργήσει ένα σοβαρό και ένα βαρύτατο πλήγμα στις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας οι οποίες είναι τα τελευταία χρόνια στενές και διέπονται από κοινούς βηματισμούς και σε άλλα μέτωπα όπως αυτό της Συρίας και της Λιβύης», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου και τόνισε πως η στάση της Τουρκίας θα επηρεάσει την Ελλάδα.

«Η Τουρκία είναι άλλη μια δύναμη αναθεωρητική στην περιοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση η Τουρκία δεν είναι Ρωσία και οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως είναι η Ελλάδα δεν αποδέχονται τις νεοοθωμανικές της ορέξεις. Άρα, ναι μεν υπάρχουν αναλογίες αλλά οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές».

Για την ανθρωπιστική αλλά και την αμυντική βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία, ο διεθνολόγος και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Η χώρα μας έχει κάνει τις γεωπολιτικές επιλογές της εδώ και 70 χρόνια και παραμένει συνεπείς με τις ιστορικές επιλογές της. Είμαστε υπέρμετροι των ξεκάθαρων θέσεων και της τήρησης διεθνώς νομιμότητας και δυστυχώς η ρωσική εισβολή είναι ασύμβατη με όλα αυτά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απασφάλισε η Ευρώπη: Έκλεισε τον εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη - Όλες οι νέες κυρώσεις

Μέτωπο κατά της Ρωσίας: Αυτές είναι οι χώρες που στέλνουν όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επίθεση» Καντέρ σε Πούτιν - «Σατανικέ, να πυροβολήσεις τον εαυτό σου»