ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα όπλα του Μητσοτάκη στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα όπλα του Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στην ακρίβειας, συνολικά, και ειδικά στον τομέα της ενέργειας, συνεχίζει να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι η κρίση στην Ουκρανία βρίσκει την Ελλάδα με πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα λόγω των χειρισμών του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ανησυχεί για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής και της αντιπολίτευσης, κίνηση που θεωρούν ότι εμπλέκει τη χώρα μας βαθιά στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Η κρίση στην ενέργεια είναι πανευρωπαϊκή. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι - φυσικά και στην Κουμουνδούρου. Η διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της «Γηραιάς» ηπείρου, είναι κατά τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση έχοντας ένα επιπλέον «βαρίδι», τις πολλαπλές συνεχιζόμενες «καταστροφικές επιλογές» της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνουν τα ίδια πρόσωπα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα να έχει ήδη εδώ και έξι μήνες ρεκόρ ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των χειρισμών Μητσοτάκη. Οπότε, συμπληρώνουν, κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί η έκρηξη τιμών ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης πέφτει στο κενό, αφού αυτή έχει έρθει πολύ νωρίτερα εδώ και μήνες και οι πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το βιώνουν στην τσέπη τους.

Τα ενδογενή χαρακτηριστικά της κρίσης ακρίβειας στο ρεύμα αποδεικνύονται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, από τις αρνητικές «πρωτιές» της Ελλάδας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2021, όπως και τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όλο το 2022.

Μόλις την Πέμπτη, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καταγράφηκε νέα αύξηση 34% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπρόσθετα στις τρομακτικές αυξήσεις που έχουν έρθει ως τώρα. Και φυσικά, υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου, αυτές οι αυξήσεις στην ενέργεια συμπαρασύρουν όλη την αγορά και φθάνουν μέχρι το ράφι, την ώρα που το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού συνεχίζεται.

Τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη για τον «πρωταθλητισμό» ακρίβειας στις τιμές ηλεκτρισμού, είναι κατά του συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα οι παρακάτω:

-Η επιλογή της να αυξήσει κατά 15% με 20% το τιμολόγια της ΔΕΗ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ακυρώνοντας έτσι την μείωση που θα ερχόταν από την ψηφισμένη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο, κίνηση που ξεκίνησε αυξήσεις σε όλη την αγορά ενέργειας.

-Η επιλογή της να προσδέσει την Ελλάδα στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, εισαγόμενο και ακριβό φυσικό αέριο πίσω από την κούφια και χωρίς σχέδιο εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης (η Ελλάδα έβαλε το πιο σύντομο deadline στην Ευρώπη). Στην κατεύθυνση αυτή συνέτειναν και τα εγκληματικά λάθη της ΔΕΗ (πχ ομολογιακό δάνειο 2021 με πράσινη ρήτρα, άρα μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο) και επιλογές που κατέληξαν σε βίαιη αδρανοποίηση των λιγνιτικών πεδίων αλλά και κινδύνους επάρκειας ρεύματος το 2021 (Αύγουστος, Δεκέμβριος).

-Η ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, (πχ. τον Απρίλιο 2020 η ΔΕΗ πουλούσε τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική (ΟΤΣ)).

-Η ανοχή της στη λειτουργία καρτέλ με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και στη χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγγέλλει και η ΕΒΙΚΕΝ (ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία).

-Η εκκίνηση λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς επαρκή προετοιμασία χωρίς εργαλεία ρύθμισης και ελέγχου, αφήνοντας τις λύσεις στην «αγορά».

-Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών και των δικτύων (απώλεια πλειοψηφίας της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση του 49% ΔΕΔΔΗΕ, πώληση 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών)) με αποτέλεσμα να χάσει ενεργειακά εργαλεία.

-Η ανοχή «παιχνιδιών» των καθετοποιημένων παραγωγών που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές στην αγορά εξισορρόπησης στην έναρξή της (από Νοέμβριο 2020).

-Η αδράνεια των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών, Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και Επιτροπής Ανταγωνισμού, με ευθύνη ή και με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

-Η άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου (εργαλεία hedging), όπως είναι τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια, που καθορίζουν την πλειοψηφία των ποσοτήτων εμπορίας στην Ευρώπη και προβλέπονται στο Target Model.

Ανησυχία για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή που η ενεργειακή κρίση είναι το νούμερο ένα θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση δηλώνουν κάθετα τη διαφωνία τους με την απόφαση του πρωθυπουργού να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

«Η ξεκάθαρη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου δεν πρέπει να σημαίνει κινήσεις ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ναι στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην στήριξη των προσφύγων. Όχι στην αποστολή στρατιωτικού υλικού.

Η Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί υπέρ της ειρήνης, της αποκλιμάκωσης και της διπλωματίας.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που ταυτόχρονα θα στηρίξει τους ξεριζωμένους από τον πόλεμο», τόνισε με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr