ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση ροών από Ουκρανία: 468 Ουκρανοί στην Ελλάδα σε ένα 24ωρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ

Αύξηση ροών από Ουκρανία: 468 Ουκρανοί στην Ελλάδα σε ένα 24ωρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνολικά 468 Ουκρανοί πολίτες πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου έφταναν -κατά μέσο όρο- επί ελληνικού εδάφους 250 Ουκρανοί πολίτες. Ωστόσο, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εξηγούν στο newsbomb.gr ότι τα στοιχεία δείχνουν αυξητική τάση των ροών, φαινόμενο που εκτιμάται ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι το Σάββατο πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 148 Ουκρανοί, μία ημέρα μετά, την Κυριακή, πέρασαν 282 Ουκρανοί, ενώ τη Δευτέρα πέρασαν 468. Οι αφίξεις γίνονται κυρίως οδικώς με πούλμαν.

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής εκπονούν σχέδιο διαχείρισης της έκτακτης αυτής κατάστασης, θέλοντας να εφαρμόσουν το δόγμα της «ταχείας διαδικασίας εισόδου στην Ε.Ε. μαζικά εκτοπισμένων». Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι πρόσφυγες φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για ένα χρόνο (με δικαίωμα παράτασης), δικαίωμα εργασίας και δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι πρώτη χώρα υποδοχής. Ως χώρες πρώτης υποδοχής λειτουργούν η Πολωνία και η Ρουμανία (ως μέλη της Ε.Ε.), ενώ αναμένεται να υπάρξει καταμερισμός των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. ύστερα από τη συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν στην Ελλάδα συγγενείς, οι οποίο μεριμνούν για την προσωρινή φιλοξενία τους. Εάν το επόμενο διάστημα αυξηθούν οι ροές από τις εμπόλεμες περιοχές, τότε θα υπάρξει μέριμνα για τη στέγαση των ανθρώπων αυτών. Αυτό που θα εξεταστεί σε πρώτη φάση είναι η δυνατότητα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία ή σε άλλες δομές που θα παρέχουν εύκολη πρόσβαση και επαρκείς συνθήκες διαβίωσης.

Χθες Δευτέρα έλαβε χώρα σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι ελληνικές Αρχές προετοιμάζονται για τη διαχείριση χιλιάδων προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν επί ελληνικού εδάφους από τις εμπόλεμες περιοχές.

Ενδεικτικό είναι ότι από την έναρξη του πολέμου και συγκεκριμένα τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα συνολικά 1032 Ουκρανοί πολίτες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στη λεωφόρο Κατεχάκη συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko , στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον Ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του. Ο υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την Ουκρανική Πρεσβεία.

Διαβάστε επίσης:

Έφτασαν στην Αθήνα 83 Ουκρανοί πρόσφυγες - Δείτε εικόνες