ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημιώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο μία 53χρονη

Αποζημιώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο μία 53χρονη

Το ποσό των 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη υποχρεώθηκε να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε μία 53χρονη γυναίκα, η οποία τραυματίστηκε από έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού που σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο τραυματισμός της άτυχης 53χρονης οφειλόταν, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2111/2012 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, στο γεγονός ότι η ΕΛΑΣ δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τον αποκλεισμό των οδών γύρω από το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Το περιστατικό, που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή της άτυχης γυναίκας, συνέβη το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου του 2005, όταν η 53χρονη πήγαινε στη δουλειά της. Την ώρα που κινούταν στο πεζοδρόμιο της οδού Μητροπόλεως, στο ύψος της Φιλελλήνων εξερράγη ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών.

Η 53χρονη τραυματίστηκε από πτώση γυαλιών της πολυκατοικίας που προκάλεσε η έκρηξη.

Αμέσως, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου διαπιστώθηκε ο τραυματισμός της στο κεφάλι. Την ίδια ώρα, της τοποθετήθηκε κολάρο στον αυχένα, ενώ παρουσία προβλήματα βαρηκοΐας μεσαίου βαθμού και στα δύο αυτιά.

Πριν από το συμβάν είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα από άγνωστο άτομο, που ανέφεραν ότι σε 45 λεπτά θα εκραγεί βόμβα σε υπουργείο στη Φιλελλήνων. Ο υπάλληλος της εφημερίδας ενημέρωσε αμέσως και τις δύο φορές το κέντρο Άμεσης Δράσης της ΕΛΑΣ.

Πράγματι, αρχικά, υπήρξε κινητοποίηση των ανδρών της ΕΛΑΣ και εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή, καθώς είχε εκδηλωθεί απειλή βόμβας, αλλά ύστερα από λίγο δόθηκε νέα εντολή να αποχωρήσουν τα περιπολικά. Αμέσως μετά την αποχώρηση των περιπολικών, ο φρουρός του υπουργείου Οικονομικών μέσω φορητού ασυρμάτου ανέφερε την έκρηξη της βόμβας.

Η 53χρονη κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου διεκδικώντας 300.000 ευρώ, καθώς έχει υποστεί σοβαρή βλάβη η υγεία της και ιδιαίτερα το ακουστικό και νευρικό της σύστημα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι στο νοσοκομείο της έγιναν ράμματα, της τοποθετήθηκε κολάρο για αρκετές ημέρες, της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα συνεχίζεται και στο μέλλον, της παρουσιάστηκε βαρηκοΐα και βούισμα στα δύο αυτιά που την εμποδίζουν να συνεχίσει την κανονική της ζωή.

Ακόμη, έχει έντονες κεφαλαλγίες, αίσθημα αστάθειας, ζαλάδα και ιλίγγους που δεν την αφήνουν να εργαστεί. Επίσης, από την έκρηξη κλονίστηκε ψυχολογικά και αισθάνεται ανασφάλεια και φόβο, ενώ τρομάζει εύκολα από τους θορύβους.

Παράλληλα, προσκόμισε σχετικές εκθέσεις από διευθυντές κρατικών νοσοκομείων.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα τα αστυνομικά όργανα «όφειλαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και ιδίως αποκλεισμού της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων της περιοχής, τέτοια όμως εντολή δόθηκε μετά την έκρηξη».