ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν μειώνονται οι φόροι στα καύσιμα - Δημοσιονομικούς λόγους επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός

Δεν μειώνονται οι φόροι στα καύσιμα - Δημοσιονομικούς λόγους επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός
Με επίκληση του δημοσιονομικού κόστους αιτιολόγησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του να μην μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα
INTIME

Με επίκληση του δημοσιονομικού κόστους αιτιολόγησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του να μην μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη συνέπεσε με αντίδραση των παραγόντων της αγοράς καυσίμων που με αφορμή την επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ζήτησαν τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, που επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών.

Η σχετική αναφορά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού είχε ως εξής: «Επιλέγουμε, γιατί σπεύδω να προφτάσω την ερώτηση σας, να μην περιορίσουμε, να μην κόψουμε σήμερα φόρους κατανάλωσης για δύο λόγους: Πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, μικρό τελικά όφελος στην τελική τιμή, ας πούμε της βενζίνης, αλλά το μεγαλύτερο όφελος θα το έχουν αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Εάν, λοιπόν, μπορέσουμε -και θα καταφέρουμε- να δημιουργήσουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία, προτιμώ από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος, και κυρίως το όφελος να το έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσω αυτόν το χώρο τον οποίο θα δημιουργήσω για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη».

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με επιστολή της χθες προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ξεκαθάρισε πως η μείωση της φορολογίας είναι το μόνον αποτελεσματικό εργαλείο για την αναχαίτηση της ακρίβειας.

Η σχετική επιστολή της ΠΟΠΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Όσες φορές οι εκάστοτε κρατικοί φορείς πιέζονται από τις οικονομικές συγκυρίες, καταφεύγουν σε "λύσεις" για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και όχι για να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιβολή πλαφόν δεν επιφέρει κανένα όφελος στην τσέπη τους και ζητούν γενναίες και ουσιαστικές αποφάσεις. Η μείωση του ΕΦΚ ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ, που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς».

Πάντως χθες συνεχίσθηκε το ράλι στις τιμές των καυσίμων με την πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης να ανέρχεται στα 1,95 ευρώ ανά λίτρο και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ανέρχεται στο 1,31 ευρώ ανά λίτρο.