ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει η μητέρα της δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς: Κάθε φορά που γίνεται γυναικοκτονία το ξαναζώ

Συγκλονίζει η μητέρα της δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς: Κάθε φορά που γίνεται γυναικοκτονία το ξαναζώ

Κάθε φορά που γίνεται γυναικοκτονία «το ξαναζώ, είναι η κόρη μου εκείνη την στιγμή», ανέφερε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο, Αλεξάνδρα Μάκου.

Η κα Μάκου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έκανε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

«Tο μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι βρισκόμαστε εδώ γιατί κάποιες κοπέλες δεν βρίσκονται κοντά μας. Η κόρη μου Γαρυφαλλιά είναι θύμα γυναικοκτονίας. Είναι δική μου γυναίκα και θα ήθελα να είμαι σήμερα εδώ να την τιμήσω μαζί με όλες αυτές τις κοπέλες. Είναι όλες κόρες μου, έτσι τις νιώθω, θα μιλήσω ως μάνα ολονών», ανέφερε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς.

Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μία βούληση από την πολιτεία και την κοινωνία, να αυστηροποιηθούν οι νόμοι.

«Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει όλο αυτό. Να προσπαθήσω να τους ευαισθητοποιήσω και να τους πω να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να μεγαλώσουμε πιο σωστά τα παιδιά μας και να βάλουμε στα σχολεία μας το μάθημα προς τον σεβασμό, προς την διαφορετικότητα του άλλου».

Η μητέρα της δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς ζήτησε να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία. «Έχει αναγνωριστεί σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτό. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό σύστημα».

Ερωτηθείσα για την γυναικοκτονία που σημειώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι κάθε φορά που σημειώνεται γυναικοκτονία «το ξαναζώ, είναι η κόρη μου εκείνη την στιγμή. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και όταν θυμάμαι το πανό που είχαμε κάνει “όχι άλλη Γαρυφαλλιά, όχι άλλοι νταήδες” βλέπω ότι δεν γίνεται πράξη».

Η κα Μάκου θα κάνει την αντίστροφη μέτρηση, για να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα μνημεία στους δήμους που συμμετέχουν στους 33 δήμους που συμμετέχουν στην διαδραστική καμπάνια κατά των γυναικοκτονιών που διοργανώνει το κίνημα Strong me σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Δείτε το βίντεο του thestival.gr:

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στη Φολέγανδρο: Συγκλονίζει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς - «Τη νιώθω συνεχώς κοντά μου» (vid)